Salariul minim crește la 3.700 de lei. Câți bani primesc angajații începând de luni, 1 iulie

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 01 iul 2024, 13:12

Salariul minim crește de la 1 iulie

Sursa: Pixabay

Ziua cea mare a sosit. Salariul minim a crescut începând de astăzi la 3.700 de lei, de la 3.300 de lei, cât era inițial.

Începând de astăzi, salariul minim pe economie crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Această măsură a fost aprobată în ședința de Guvern de la începutul lunii iunie.

Câți bani primesc angajații începând de luni, 1 iulie

Majorarea aduce un plus de 284 de lei în mână pentru angajații remunerați cu salariul minim.

Prin urmare, un angajat plătit astfel va primi o sumă de 2.363

lei în mână (adică suma netă). 

Deși această creștere a fost bine primită de angajații cu salarii minime, inițial a existat o îngrijorare legată de posibile reduceri ale veniturilor pentru cei care beneficiază de tichete de masă. Temerea era că, odată cu creșterea salariului, suma neimpozitată ar rămâne plafonată la 300 de lei, iar venitul total de 4.000 de lei ar putea duce la scăderea sumelor primite sub formă de beneficii.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Majorarea salariului minim adâncește problemele bugetarilor: Pot pierde tichetele de masă

Reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au subliniat în numeroase rânduri că, dacă Guvernul majorează salariul minim la 3.700 de lei și menține plafonul salarial pentru beneficii la 4.000 de lei, ar putea exista angajați care să primească salarii mai mici.

„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie.

Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”, spunea Marcel Ciolacu în urmă cu ceva timp, potrivit Antena 3.

Tichetele de masă nu vor fi luate în considerare la calculul plafonului de 4 000 de lei

În urma unei decizii luate vineri, premierul a anunțat că tichetele de masă nu vor mai fi incluse în calculul plafonului de 4.000 de lei. Astfel, veniturile angajaților nu vor fi afectate negativ de această creștere a salariului minim, iar aceștia vor continua să beneficieze de tichete de masă fără reduceri.

Această modificare legislativă asigură că angajații vor primi în mână întreaga sumă suplimentară de 284 de lei, menținând în același timp beneficiile existente. Guvernul a luat măsuri rapide pentru a răspunde preocupărilor angajaților și pentru a se asigura că majorarea salariului minim are efectele pozitive scontate.

„Din partea Finanțelor vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie”, a anunțat Marcel Ciolacu.