Salariul minim european va fi introdus în România. Ce presupune acest lucru

Autor: Diana Bostan

Salariul minim european va fi introdus în România

Sursa: PixaBay

Guvernanții au anunțat faptul că salariul minim european va fi introdus în România, până la finalul anului 2024.

Vești bune pentru români. Au fost luate primele măsuri în elaborarea unei propuneri legislative pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Se preconizează că această propunere va fi realizată în strânsă colaborare cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, conform informațiilor furnizate de News.ro

Salariul minim european va fi introdus în România

Conform comunicatului de presă, reprezentanții politici subliniază necesitatea implementării unui mecanism automat care să asigure majorarea anuală a salariului minim în România. Acest mecanism ar urma să funcționeze într-o manieră predictibilă, garantând astfel o creștere a nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din țară.

Citește și: Domeniile cu cele mai mari salarii din România în 2024

Majorarea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va aduce veniturile salariale la un nivel adecvat pentru implementarea unui mecanism de creștere automată a salariilor. Acest pas este în concordanță cu prevederile Directivei europene și reprezintă un efort de aliniațiune a standardelor salariale naționale la cele europene.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

„Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariaţii din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajaţi încadraţi cu acest nivel minim de salarizare”,  se arată în comunicatul transmis de guvernanți, potrivit sursei menționate anterior.

Domeniile cu cele mai mari salarii din România în 2024

Pentru nimeni nu mai este o surpriză că în IT se câștigă unele dintre cele mai avantajoase salarii din România în anul 2024, iar pe măsură ce avansarea inteligenței artificiale va avea loc, acest domeniu se va dezvolta în cât mai multe

ramuri. În acest domeniu, salariul mediu net este de aproximativ 11.12 lei, în luna octombrie a anului 2023, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, în timp ce salariul net al unei persoane ce lucrează ca și Software Developer, a ajuns la 2.184 de euro.

În domeniul vânzărilor se află următorul salariu mediu din România, fiind astfel un domeniu prosper dintotdeauna, ce poate ajunge la sume frumoase în funcție de comisioanele pe care un angajat le poate primi.

Comisioanele sunt foarte importante în acest domeniu, deoarece cu ajutorul acestora, salariul de bază se poate tripla. O persoană ce lucrează în vânzări are un salariu mediu net de 830 de euro, iar persoanele ce lucrează în acest domeniu, dar în străinătate ajung să câștige 1.562 euro.

Citește și: Ce salariu are un angajat al Poștei Române după 30 de ani de muncă! Angajații sunt în grevă generală

E-commerce-ul este un domeniu mai puțin cunoscut în România, însă este unul ce va deveni de bază pentru antreprenorii din țara noastră, pentru dezvoltarea magazinelor online. Un specialist vânzări în e-commerce poate ajunge să câștige între 900-1.400 euro net, iar dacă acesta este senior poate ajunge la un salariu de 2.100 de euro, potrivit  wall-street.ro.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?