Salariul minim european va fi introdus în România, din toamnă. Ce presupune și cum se calculează

Autor: Diana Bostan

Salariul minim european va fi introdus în România

Sursa: Pixabay

Din această toamnă, România va adopta noul salariu minim european. Iată cum va fi calculat!

De la toamnă, România va implementa salariul minim european, o schimbare majoră care va standardiza nivelurile de remunerație în conformitate cu normele Uniunii Europene. Această măsură va asigura că lucrătorii vor beneficia de un venit minim echitabil, bazat pe criterii economice obiective, eliminând astfel incertitudinile legate de politici și promisiuni electorale.

Salariul minim european va fi introdus în România

Potrivit știrileprotv.ro, noul salariu minim va fi calculat pe baza unei proporții mai echitabile față de salariul mediu și va fi ajustat periodic în funcție de inflație și

de nivelul de productivitate al muncii.

Citește și: Guvernul României pregătește schimbări de natură fiscală: Majorarea impozitului pe venit și a TVA-ului

În prezent, salariul minim nu reușește să acopere nevoile de bază ale angajaților, fiind semnificativ sub nivelul salarial mediu din țară. Această schimbare are scopul de a îmbunătăți standardele de trai pentru lucrători și de a contribui la o mai mare echitate în distribuția veniturilor în economie.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Obligațiunea aplicării unei directive europene presupune că salariul minim european va fi calculat pe baza unui coș de bunuri și servicii la prețuri reale, adaptându-se la costul vieții în fiecare stat membru, notează sursa menționată anterior. Aceasta ar permite fiecărei țări să stabilească propriul său nivel al salariului minim european, ajustat la specificul economic și social local, în vederea asigurării unui trai decent pentru toți lucrătorii.

Cum se calculează salariul minim european

Potrivit știrileprotv.ro, specialiștii indică o abordare nouă pentru calculul salariului minim european, abandonând aspectele politice în favoarea unor criterii economice obiective. Conform propunerilor, salariul minim va fi stabilit la 50% din salariul mediu național, luându-se în calcul și puterea de cumpărare a populației și productivitatea muncii.

Citește și: Majorarea ajutoarelor în acest domeniu, un interes pentru români: Ce propunere a inițiat Comisia Europeană

„Directiva europeană spune că un asemenea coș e un instrument mai potrivit decât orice prag. Autoritățile din România ignoră în continuare faptul că avem un astfel de instrument, asta pentru că avem o diferență și mai mare între salariu și acest coș de consum. Fiecare stat are o libertatea foarte mare în transpunerea directivei respective, cum va trasa propria politică. Salariul minim a crescut mai mult decât inflația, dar foarte puțin.”

a spus Ștefan Guga, cercetător, potrivit sursei menționate anterior.

Începând din luna iulie, chiar și cu majorarea de 280 de lei a salariului minim pe economie, acesta va reprezenta doar o fracțiune mai mică de jumătate din salariul mediu net înregistrat în România.