Salariul minim pe economie ar putea ajunge la 3.800 de lei din anul 2024. La cât vor ajunge taxele plătite de angajatori

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 11 feb 2024, 01:50

Salariul minim european urmează să fie calculat în funcție de veniturile medii care există în fiecare țară membră

Sursa: Shutterstock

Vești bune pentru români, căci, din anul 2024, salariul minim ar putea ajunge la 3.800 de lei, dar și taxele care vor trebui să fie plătite vor fi mai mari. De la 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie a ajuns la 3.000 de lei net.

Salariul minim pe economie ar putea ajunge la 3.800 de lei în anul 2024, de la 3.000 de lei cât este acum. În prezent, salariul net al unui angajat care primește minimul pe economie este de 1.898 de lei.

Salariul minim pe economie ar putea crește din anul 2024

Anul 2024 ar putea aduce un salariu minim pe economie mai mare pentru români și asta datorită unei reglementări ce este impusă de Uniunea Europeană.

Mai exact, se dorește implementarea unui salariu minim pe economie la nivel european, dar acesta urmează să fie stabilit pentru fiecare țară în parte.

Prin urmare, salariul minim european urmează să fie calculat în funcție de veniturile medii care există în fiecare țară membră, fiind stabilit la 50% din valoarea salariului mediu național. Prin urmare, în țara noastră, dacă salariul minim va ajunge la 3.800 de lei brut, salariul net va fi de 2.250

de lei.

Citește și: Salarii bugetari 2023: Ce prevede așa-numita Ordonanță a Austerității?

Taxele aferente vor crește și ele, ajungând de la 1.100 cât sunt în prezent la 1.550 de lei. Mai mult decât atât, majorarea salariului minim pe economie ar urma să fie făcută în anul 2024 și nu în etape, până în 2026, potrivit directivei Uniunii Europene.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cât costă să cumperi o lună de vechime în muncă

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a anunțat faptul că românii care își doresc să cumpere ani de vechime în muncă, deoarece nu au suficienți, o pot face, plata fiind posibilă, inclusiv, în rate.

Calculul pentru o lună de vechime în muncă este următorul: 25% din cât este contribuția pentru pensii, împărțit la salariul minim a cărui valoare este de 3.000 de lei, rezultând 750 de lei. Așadar, un an de vechime în muncă costă 9.000 de lei.

De asemenea, persoanele care nu își permit să scoată din buzunar suma întreagă o pot plăti în rate, rate ce urmează să fie stabilite împreună cu Casa Teritorială de Pensii.

Citește și: Pensii 2023: Cum poți verifica online ce vechime în muncă ai?

„Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, a anunțat președintele Casei Naționale de Pensii, conform antena3.ro.