Salariul minim pe economie de 4.500 de lei, începând cu data de 1 septembrie 2023. Cine sunt angajații din România care s-ar putea bucura de acest beneficiu

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 19 iul 2023, 09:55

În momentul de față, aproximativ 640.000 de persoane lucrează în construcții

Sursa: shutterstock

Începând cu data de 1 septembrie 2023, unii angajați din România s-ar putea bucura de o creștere a salariului minim pe economie, ajungând la 4.500 de lei. Cu toate acestea, dacă majorarea se va aplica, angajații cu pricina vor fi taxați cu 10% în plus.

Aproximativ două milioane de români care, în prezent, primesc salariul minim pe economie, s-ar putea bucura de măriri, începând cu data de 1 septembrie 2023. De asemenea, de măriri salariale se vor bucura și unii angajați români, care nu se încadrează în această categorie.

Salariul minim pe economie, mai mare în domeniul construcțiilor

Salariul minim pe economie din construcții ar putea crește din 1 septembrie 2023, ajungând la 4.500 de lei brut, de la 4.000 de lei brut, cât este în prezent. În momentul de față, aproximativ 640.000 de persoane lucrează în construcții și ar putea fi obligate să plătească 10% pentru contribuția la sănătate. Facilitatea le-a fost acordată în anul 2018, pentru ca forța de muncă să nu mai plece peste graniță.

„Plata contribuției la sănătate este de bun simț. Oricare dintre noi, care este asigurat în sistemul de asigurări de sănătate, plătește, pentru că să beneficieze de serviciile medicale”, a transmis Marcel Boloș, ministrul de Finanțe. 

Cu toate acestea, experții fiscali sunt de altă părere. Aceștia cer ca măririle salariilor minime să fie făcute în urma elaborării unei strategii fiscale pe termen îndelungat, pentru ca, în acest fel, să nu fie bulversat mediul de afaceri. 

Citește și: Au fost virate salariile greșite. Se vor face corecții financiare pentru mii de bugetari

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Problema mare este perioada scurtă de timp după care se aplică aceste creşteri. Salariul minim ar trebui să fie de astăzi pentru următorii cinci ani şi evoluţia lui. La noi, lucrurile astea nu se fac”, a anunțat Gabriel Biriș, conform observatornews.ro.

În momentul de față, aproximativ 640.000 de persoane lucrează în construcții
[Sursa: shutterstock]

Salariul minim pe economie ar urma să ajungă la 3.750 de lei brut

Nu doar salariul minim pe economie din construcții s-ar putea mări, ci și salariul minim pe care îl primesc milioane de români. Guvernul vrea să majoreze venitul lunar al persoanelor care primesc salariul minim pe economie de la 3.000 de lei brut, cât este în prezent, la 3.300 de lei brut, începând cu data de 1 septembrie 2023.

Citește și: Cine sunt românii care pot primi vouchere în valoare de 1.500 de lei! Lista cu beneficiarii va fi actualizată până pe 15 iulie

Mai mult decât atât, ar urma ca, începând cu data de 1 ianuarie 2024, salariul minim pe economie să se aibă parte de o nouă majorare, atingând pragul de 3.750 de lei brut. Prin urma, în urma celei de-a doua măriri, angajații pe salariul minim pe economie vor încasa, în mână, cu 250 de lei mai mult.