Salariul minim pe economie s-ar putea majora din nou. De când ar putea intra măsura în vigoare

Author: Andreea Buinoschi

Deși vestea poate părea îmbucurătoare, taxele, impozitele și contribuțiile vor crește și ele

Sursa: Shutterstock

Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, a propus o nouă majorare a salariului minim pe economie, adăugând că acest lucru reprezintă o certitudine.

Adrian Câciu a propus ca, începând cu data de 1 ianuarie 2024, salariul minim pe economie să crească din nou. Chiar și așa, deși vestea poate părea îmbucurătoare, taxele, impozitele și contribuțiile vor crește și ele.

Salariul minim pe economie ar putea crește de la 1 ianuarie 2024

Deși nu s-a stabilit oficial cest lucru, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, i-a asigurat pe români că salariul minim pe economie va crește.

De asemenea, acesta a dat de înțeles că PSD lucrează, deja, la programul de guvernare pe care Marcel Ciolacu urmează să îl propună atunci când va deveni premierul României.

De asemenea, PSD ia în calcul, pe lângă majorarea salariului minim pe economie, și eliminarea TVA-ului aplicat pentru produsele de bază, dar și taxarea suplimentară a companiilor mari.

Adrian Câciu susține că aceste măsuri au scopul de a crește veniturile românilor care, oricum, în ciuda măsurilor sociale adoptate de Guvern, tot nu reușesc să țină pasul cu scumpirile galopante.

Citește și: Ministerul Sănătății vrea să micșoreze indemnizația pentru maternitate oferită mamelor care nu au nici un venit

„Ceea ce noi ne dorim este să creștem aceste deziderate. Să creștem veniturile oamenilor! Am spus că anul 2023 este un an de recuperare, astfel încât toată lumea să ajungă să nu mai aibă o lipsă de venituri din cauza inflației”, a spus ministrul de Finanțe.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Adrian Câciu vrea o creștere mare a salariului minim pe economie

Ministrul s-a raportat la suma cu care a crescut salariul minim pe economie începând cu data de 1 ianuarie 2023 și susține că vrea ca, începând cu data de 1 ianuarie 2024, acesta să crească tot cu o sumă importantă.

Salariul minim pe economie cu siguranță va crește de la 1 ianuarie 2024. Ceea ce vrem noi să găsim este parteneriatul cu mediul de afaceri astfel încât acest salariu minim să crească amplu, cel puțin cum a crescut de la 1 ianuarie 2023. Pe brut aproape 500 de lei, pe net mai mult de 300 de lei”, a mai precizat acesta, conform antena3.ro.

Chiar și așa, majorarea salariului minim pe economie depinde de modul în care economia se va prezenta, de modul în care aceasta se va manifesta în primul trimestru al anului, dar și în funcție de de spațiul fiscal de care va dispune țara noastră.

Citește și: Vești bune despre Pilonul II de pensii private! Românii care au depus bani din timp vor câștiga sume duble timp de 15 ani

De asemenea, Adrian Câciu a fost întrebat dacă salariul minim pe economie ar putea ajunge la 4.000 de lei, însă ministrul a spus că, mai întâi, trebuie realizate anumite analize: „O să vedem cum rezultă și din dialog, și din analizele pe care le facem, și din ceea ce înseamnă, de fapt, dezbaterea din coaliție”.