Salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu! Propunerea oficialilor români

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 mar 2023, 16:34

Cristian Vasilcoiu

Sursa: https://web.facebook.com/cristian.vasilcoiu.1

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale, a anunțat joi, 9 martie, că oficialii români merg pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu.

Oficialii români merg pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu

Astfel, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale, a declarat joi, 9 martie 2023, că un grup de lucru în ceea ce privește salariul minim adecvat a fost constituit la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale având ca scop transpunerea directivei europene

în legislația națională. În momentul de față, se merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că în țara noastră „nu calculează nimeni salariul median în mod oficial”.

Citește și: Începând cu 2024, voucherele de vacanță ar putea fi oferite și angajaților din mediul privat

Secretarul de stat a declarat că potrivit studiului „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”: „Am constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale în vederea transpunerii directivei europene

în legislația națională. Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai mai multor instituții care au atribuții în domeniu, fie că e vorba de instituții din subordinea Ministerului Muncii, precum Inspecția Muncii sau instituții din afara ministerului precum Institutul Național de Statistică.

Mergem pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România nu calculează nimeni salariul median în mod oficial. Şi, atunci, varianta de 60% din salariul median ar presupune alte modificări şi alte calcule pe care să le facă INS în plus, dar directiva ne dă posibilitatea să alegem între cele

două variante – şi, implicit, în această situație, alegem varianta ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu”.         

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

ONG-urile se declară mulțumite de aceste studii

Cristian Vasilcoiu a mai adăugat că: „Noi, în România, în momentul de față avem un paralelism legislativ din păcate. Avem prevederi legale care ne spun că salariul minim se stabilește anual în Consiliul Național Tripartit, prin negocieri între Guvern, sindicate şi patronate.

Mai avem o lege la care face şi studiul referire, votată de Parlamentul României, care a legat salariul minim de acest coș de trai decent, însă nicio instituție nu l-a calculat oficial în România până acum.

INS ar fi trebuit să facă asta, dar are nevoie de nişte modificări legislative. De aici şi tema acestui studiu, astfel încât să şi poată să îl calculeze. Nefiind oficial calculat, niciodată într-o instituție de stat – nu s-a putut aplica legea în cauză”.

Citește și: Ajutoare sociale 2023: Începând cu luna aprilie se va aplica legislația privind venitul minim de incluziune

Totodată, acesta a mai precizat că că mai multe ONG-uri şi fundații locale au constituit o alianța şi au făcut un calcul, însă există „tot felul de reclamații cu privire la acest calcul”. Mai exact, reprezentanții patronatelor au menționat că au fost luați ca indici preţul de la raft din supermarketurile Carrefour ori aceștia ar trebui comunicați oficial de Institutul Național de Statistică (INS). În plus, patronatele au ridicat problema că studiul respectiv a fost făcut în orașe mari, unde nivelul de trai şi salariile sunt mai mari, astfel că nu este o cercetare corelată la nivel național.

Sursă: capital.ro