Salata orientala este o salata bazata pe cartofi, la care se adauga alta ingrediente, folosita destul de des pe post de garnitura pentru felul principal. In Romania se mananca insa si ca fel de mancare de sine statator, fiind o optiune extrem de populara.
Se crede ca originile salatei orientale vin din Germania, tara din care s-a raspandit ulterior in restul Europei. Iata cateva variante de salata orientala.
Salata orientala de post
Pentru a prepara salata orientala de post ai nevoie de 1,4 kilograme de cartofi, 2 cepe mari, 150 grame măsline, 250 grame castraveţi muraţi, 8 linguri de ulei de masline, 1 lămâie, mărar, pătrunjel, sare si piper.
Prepararea incepe cu spalarea cartofilor si fierberea lor cu tot cu coaja in apa cu sare, timp de 35- 40 de minute.
Curatati cartofii de coaja, dupa care taiati-i cubulete. Ulterior taiati ceapa fasii, castravetii felii si adaugati peste cartofi, dupa care amestecati foarte bine. La final puneti sarea, piperul, uleiul si lamaia, sau otetul dupa gust. Adaugati si mararul si patrunjelul taiat fin.
Citeste si: Mamaliga. Cum sa faci mamaliga perfect, fara cocoloase
Citeste si: Cartofi la cuptor- reteta secreta: cum sa-i faci crocanti
Citeste si: Varza calita: secretul care o face moale si usor de gatit
Citeste si: Slănină. Ce este, de fapt, slănina și cum ne afectează sănătatea
Citeste si: Jumari. Ce sunt jumarile si cat de sanatoase sunt
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Salata orientala cu ou
Daca nu tineti post, sau daca nu sunteti in perioada postului, puteti prepara foarte usor salata orientala cu ou, care este si mai delicioasa decat cea clasica.
Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 cepe roşii, 3 ouă fierte, 1 salata verde, 50 g măsline negre, 1 legătura mărar, oţet de fructe, sare, piper, 3 linguri ulei de masline, 1 kg cartofi tari.
Se spala si se fierb cartofii, pana in momentul in care furculita intra usor in ei. Ulterior se curata si se taie felii subtiri. In paralel trebuie fierte ouale. Atentie: acestea trebuie sa fie tari, pentru ca urmeaza sa le taiem in fasii subtiri.
La final se adauga salata, sarea, piperul, otetul si uleiul, dar si mararul taiat marunt, dupa care se amesteca foarte bine.
Maslinele pot fi adaugate ulterior.Citeste si: Dieta cu semințe de in. Efectul miraculos asupra organismului
Salata orientala dietetica cu gogosari
Se poate prepara si salata orientala dietetica. Sunt necesare urmatoarele ingrediente: 5 cartofi, 2 cepe, 4 ouă, 3 linguri de iaurt, o jumatate de lamai,; 2 linguri cu muştar, 30 ml ulei de măsline, măsline negre sau verzi, dupa preferinta; 1 ardei iute; 3/4 gogoşar acru, 1 fir de pătrunjel, sare, piper.
Se fierb cartofii si se taie cubulete, avand grija sa pastram unul pentru a face maioneza dietetica. Se taie cartofii cubulete, alaturi de ouale fierte in prealabil. Ceapa se sectioneaza fasii, alaturi de gogosari si de ardeiul iute, iar toate ingredientele amintite pana acum se amesteca intr-un bol.
Ne putem apuca de prepararea maionezei dietetice: se pune intr-un alt bol cartoful pastrat initial, mustarul, sarea de lamaie, galbenusurile de la ou, sarea si uleiul. Se paseaza si se amesteca foarte bine, pana cand se formeaza o pasta omogena.
La final continutul din cele doua boluri se combina si se amesteca foarte bine, timp de 5- 10 minute, pentru ca toate aromele sa se intrepatrunda. Se decoreaza cu masline, cu patrunjelul taiat si, in functie de preferinte, si cu fasii suplimentare de ou.
Salata orientala cu peste
Pentru cei care vor un gust mai special, exista si reteta de salata orientala cu peste. Ingredientele de care avem nevoie sunt urmatoarele: 5 cartofi, 150 g măsline, 4 ouă;, 1 legătură de ceapă verde, 200 g macrou, 2 ouă pentru maioneză, ulei, muştar, zeamă de la o lămâie.
Se fierb cartofii si ouale, dupa care se taie sub forma de cubulete. Ulterior se taie ceapa verde cat mai marunt si se adauga macroul. Se incepe pregatirea maionezei: se combina un galbenus de ou fiert, un galbenus de ou crud, zeama de lamaie, uleiul si mustarul. Se amesteca foarte bine pana in momentul in care se obtine o pasta omogena.
Se toarna maioneza peste celelalte ingrediente si se amesteca foarte bine, pana cand salata atinge o consistenta omogena. Pofta buna!