Saleuri cu cașcaval, mac, susan și chimen – o rețetă pentru toată lumea

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 dec 2023, 05:50

Pentru momentele în care ai chef să ronțăi ceva, dar nu știi ce, poți pregăti rapid câteva saleuri.

Saleurile pot fi folosite atât ca aperitiv cât și ca desert și sunt extrem de ușor de preparat, încât nu trebuie să fii un maestru patiser.

Istoricul foietajului

Foitajul este un aluat obținut din făină de grâu și unt, în cantități egale, la care se adaugă oțet, sare și apă.

Foitajul, sau aluatul franțuzesc, este un produs de patiserie originar din Franța, care a fost inventat în secolul al XVII-lea de către Claudius Gele, un ajutor de patiser, care având tatăl bolnav și necesitând un regim alimentar; fiul a hotărât să-i pregătească o pâine mai specială dintr-un aluat format din făină, unt, oțet, sare și apă; pe care l-a pliat și turat de 10 ori, după care l-a pus la copt. Spre surprinderea acestuia, pâinea rezultată având formă, dimensiune și gust, diferite față de cea obișnuită.

Citește și: Rețetă de mucenici moldovenești: Secretul unui gust unic

Frăgezimea aluatului și stratificarea foilor este asigurată prin folosirea materiilor prime de calitate foarte bună și prin respectarea succesiunii fazelor tehnologice.

Rețetă de saleuri cu cașcaval, mac, susan și chimen

Ingrediente:

 

- aluat de foietaj cu unt, congelat

- 1gălbenuș de ou

- Susan

- Mac

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

- Chimen

- cașcaval ras

- sare

Citește și: Rețetă de icre vegane. Beneficiile semințelor de chia asupra organismului

 

Mod de preparare:

Scoateți aluatul de foietaj din congelator și îl lăsați să se decongeleze atât cât puteți să-l modelați, atenție el trebuie să rămână rece. Pudrați aluatul cu puțină făină și îl întindeți cu ajutorul unui sucitor.

Apoi îl tăiați fâșii de circa 1 cm. Dacă vi se pare că aluatul este prea moale, puteți să-l mai lăsați la frigider pentru 7-8 minute.

Puneți hârtie de copt pe o tavă și apoi așezați fâșiile, dar lăsați un spațiu de un deget între acestea.

Într-un bol, luați un ou și separați albușul de gălbenuș, pentru că aveți nevoie de gălbenuș. Bateți gălbenușul bine, adăugați sare după gust și cu ajutorul unei pensule, ungeți toate fâșiile. Peste sărățelele unse cu ou, presărați cașcaval ras, brânză rasă, mac sau susan și chimen, în funcție de preferințe.