Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, Șanliurfa - orașul profeților

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 19 iul 2024, 15:31
video Foto(6)

Alături de George Mihai și Andreea Străvoiu, gazdele ”ROventura”, ajungem într-una dintre cele mai vechi așezări omenești, Șanliurfa, în vechea Mesopotamie, grădina Edenului dintre Tigru și Eufrat.

Emisiunea de călătorii ”ROventura” ne invită sâmbăta aceasta, de la ora 14:45, la Kanal D, să pornim într-o călătorie inițiatică, unică, pe meleaguri pline de istorie, tradiție și mister, dincolo de granițele țării, în leagănul civilizației umane, în Turcia.

Alături de George Mihai și Andreea Străvoiu, gazdele ”ROventura”, ajungem într-una dintre cele mai vechi așezări omenești, Șanliurfa, în vechea Mesopotamie, grădina Edenului dintre Tigru și Eufrat.

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, Șanliurfa- orașul profeților

Oricine ajunge aici merge pe urmele profetului Abraham sau Avraam, considerat părintele religiilor monoteiste, iar vechiul oraș bizantin Edessa, oraș al profeților, este astăzi un veritabil Ierusalim al Anatoliei.

Alături de roventurienii George Mihai și Andreea Străvoiu ajungem la lacul sacru, străjuit de zidurile unei alte vechi moschei. Dincolo de istoria sa fabuloasă și de legendele care aduc o aură de sacralitate asupra întregului oraș, parcul este un loc ce merită descoperit așa cum e, o oază de verdeață în

inima orașului.

Citește și: Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, Bilbor, un ținut de poveste

Șanliurfa, supranumit orașul profeților, mai are însă o sumedenie de comori ce ne îmbie să le descoperim, așa că tot batem orașul la pas unde vom descoperi o lume fantastică.

Pe lângă moschei și situri arheologice, Șanliurfa propune o sumedenie de alte locuri interesante, pline de istorie și povești.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Monica Pop a făcut destăinuiri despre cum o joacă era să se sfârșească tragic în copilăria ei. “Dragul mamei, am crezut că mor.”

Călătoria ”ROventura” continuă, apoi, la Harran și Sogmatar, câmpiile aride ce ascund legende incredibile. Unele dintre cele mai interesante și misterioase locuri istorice ni se vor dezvălui într-o călătorie de neuitat.

Citește și: Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, Ineu, nestemata Aradului

Un alt loc cu o energie aparte este Harran, aparent doar un sat tradițional, ce poartă însă pe umeri moștenirea unui oraș antic impresionant. Aici a fost înființată prima universitate de studii astronomice, medicale și religioase din lume, un veritabil centru de cultură și civilizație.

Casele tradiționale din lut de aici reprezintă comoara vie a acestei așezări istorice, iar structurile circulare, cu acoperișuri conice, unite între ele, sunt foarte căutate de turiști. Răcoroase în timpul verii și călduroase iarna, locuințele sunt încă folosite de o parte dintre localnici, iar unele dintre acestea sunt doar parte a unui muzeu.

Nu ratați sâmbătă, de la ora 14:45, o ediție de poveste ”ROventura”, cu George Mihai și Andreea Străvoiu, numai la Kanal D.

 

 


Duminică, pe 1 septembrie, la emisiunea „Asta-i România” a fost prezentat cazul a patru copii din satul Cornățelu din județul Dâmbovița, părăsiți de mamă, care au fost ajutați de oameni să-și construiască o nouă casă.