Sâmbăta lui Lazăr 2023 sau Sâmbăta Floriilor 2023: Ce semnificație are această sărbătoare? Tradiții

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 06 apr 2023, 21:04

Sâmbăta lui Lazăr 2023 sau Sâmbăta Floriilor este sărbătorită pe data de 8 aprilie în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sâmbăta lui Lazăr 2023 sau Sâmbăta Floriilor este sărbătorită pe 8 aprilie în calendarul ortodox.

Sâmbăta lui Lazăr 2023 sau Sâmbăta Floriilor 2023 este sărbătorită cu o zi înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim. Sâmbăta lui Lazăr este o sărbătoare care nu are dată fixă, ci depinde de data la care pică Paștele și Floriile în anul respectiv. Ce semnificație are această sărbătoare și ce tradiții și obieciuri sunt legate de Sâmbăta lui Lazăr, cunoscută și ca Moșii de Florii? 

Citește și: Floriile 2023: Tradiția care îți aduce noroc în această perioadă a anului

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Semnificație 

Ce semnificație are Sâmbăta lui Lazăr?
[Sursa: ziarullumina.ro]

Sâmbăta lui Lazăr 2023 pică pe data de 8 aprilie, potrivit calendarului ortodox și este ultima zi din Postul Sfintelor Paşti în care se mai fac pomeniri pentru cei adormiţi.

În această zi, Biserica comemorează învierea lui Lazăr, minune consemnată în Evanghelia după Ioan, în care Iisus îl aduce la viață pe Lazăr din Betania la patru zile după înmormântarea acestuia.

În momentul când au sosit în Betania, Lazăr era mort și îngropat de patru zile. Marta, una din surorile lui Lazăr, l-a întâmpinat pe Iisus și i-a spus:  "Dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit", dar Iisus a asigurat-o că fratele ei va învia și a spus:

"Eu sunt învierea și viața. Cel ce crede în mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în mine în veci nu va muri. Crezi tu aceasta?"

Apoi Iisus a spus:  "Nu ți-am spus că dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?"  Așa că au ridicat piatra. Iisus și-a ridicat ochii în sus și a zis:

"Tată, îți mulțumesc că m-ai ascultat. Eu știam că întotdeauna mă asculți, dar am zis așa pentru mulțimea care stă aici, ca să creadă că tu m-ai trimis."

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

După ce a spus aceasta, Iisus a strigat cu voce tare:" Lazăre, vino afară!" Mortul a ieșit, cu mâinile și picioarele legate cu fâșii de pânză și cu fața înfășurată cu o maramă. Iisus le-a spus lor:  "Dezlegați-l și lăsați-l să meargă."

Minunea învierii lui Lazăr este semnalul care declanșează patimile lui Iisus. Ioan precizează că această minune va duce la decizia lui Caiafa și a Sinedriului de a plănui să-l ucidă pe Iisus

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri

În tradiția populară, Sâmbăta lui Lazăr este cunoscută sub denumirea de Moșii de Florii și este ultima zi din Postul Sfintelor Paşti în care se mai fac pomeniri pentru cei adormiţi. În această zi se obișnuieșteca femeile să facă plăcinte pe care le dau apoi de pomană. 

 În sâmbăta lui Lazăr, la sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morții, care așteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ. Totodată, se practică datina Lăzărelului, practică care amintește de un străvechi zeu al vegetaţiei ce murea şi renăştea la începutul fiecărei primăveri.

„Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbrăcate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare”, spun etnologii de la Muzeul Dunării de Jos, citați de adevărul.ro. 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.