Sâmbăta Mare este prăznuită în calendarul ortodox, la data de 4 mai 2024: Se pomenește îngroparea Mântuitorului și pogorârea Sa la iad

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 mai 2024, 16:00

Sâmbăta Mare este prăznuită în calendarul ortodox, la data de 4 mai 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare în calendarul ortodox pe 4 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc „înfrângerea” morții de către Mântuitorul Iisus Hristos.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 4 mai 2024! Data la care Biserica Ortodoxă sărbătoresc „înfrângerea” morții de către Mântuitorul Iisus Hristos. Aceasta este și ziua în care se termină Postul Paștelui pentru anul 2024.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 4 mai!

Calendar ortodox 4 mai 2024

Sărbătoare 4 mai. Momentul în care Iisus Hristos a pogorât în Iad este amintit în Sâmbăta Mare, anul acesta fiind la data de 4 mai în calendarul ortodox.

Denia din Sâmbăta Mare îi ajută pe credincioși să înțeleagă care a fost parcursul Mântuitorului Iisus Hristos în ultimele sale clipe de viață, iar în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a pogorât în Iad. Acesta este momentul în care Mântuitorul a fost îngropat cu trupul și se pogoară în Iad pentru a ridica din stricăciune la viața veșnică pe cei din veac adormiți.  

În această ultimă zi din Postul Paștelui, se citesc Ceasurile al treilea, al șaselea, al nouălea, cu Obednița și Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi și binecuvântările Învierii, care aduc aminte de momentul în care Iisus a pogorât în Iad, urmând ca acesta să învingă moartea.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024. Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare

În dimineața zilei de sâmbătă, veșmintele preotului și acoperămintele bisericii se schimbă cu cele de culoare luminoasă, iar gospodarii își finalizează pregătirile pentru o mare sărbătoare, Învierea Domnului, potrivit pravila.ro.

Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Patimilor

Pe parcursul întregii săptămâni vor avea loc slujbe speciale în toate bisericile din România, cunoscute sub denumirea de denii, ce au rolul de a îi parcurge pe creștini pe drumul pe care l-a realizat

Mântuitorul Iisus Hristos înainte ca acesta să fie răstignit. La data de 4 mai 2024 este Sâmbăta Mare, ce amintește de momentul în care Iisus s-a pogorât în Iad.

În Sâmbăta Mare, gospodinele finalizează pregătirile pentru Învierea Domnului și pregătesc toate preparatele tradiționale pe care le vor pune pe masa de Paște. Tot în această zi pregătesc și hainele curate pe care membrii familiei le vor purta la slujba de Înviere.

Atunci când se înserează, oamenii încep să meargă spre biserică pentru ca la miezul nopții să ia lumină. În acel moment, preotul o să rostească „Veniți sa luați Lumină!”, iar lumânările oamenilor încep să se aprindă din sfânta lumină. 

Sărbătoare 4 mai

Canon de rugăciune pentru Sâmbăta Mare, prăznuită pe 4 mai

Stăpâne, Doamne, Iisuse Hristoase, ințelepciune începătoare de lumina a Tatălui Cel fără de început.

Care locuiești intru lumina cea neapropiata, Care ai poruncit luminii să strălucească din întuneric, Care ai spus să fie lumină și a fost lumină, Doamne, Dătătorule de lumină care ne-ai scos din întunericul înșelăciunii și ne-ai călăuzit la lumina minunată a cunoașterii Tale, Care ai umplut de lumină și bucurie tot pasantul prin venirea Ta în trup aici și cele de dedesubt prin pogorârea Ta la iad după care Tu ai vestit lumina tuturor neamurilor prin sfinții Tai Apostoli, Ție Iți mulțumim că prin credința cea dreaptă ne-ai scos din întuneric la lumina și ne-am făcut fii ai luminii prin Sfântul Botez și am văzut slava Ta plină de har și adevăr (Ioan 1, 14). Dar o, Dătătorule de lumină Doamne, Care ești lumina văzuta de cei care au stat în întuneric; […]

Stăpâne Doamne, Care ești Lumina cea adevărată care luminezi pe tot omul care vine în lume (Ioan 1, 9), singura Lumină a lumii și lumina vieții oamenilor, de a Cărui slavă este plin tot universul, căci Tu ai venit ca lumină în lume prin pogorârea Ta în trup, deși lumea a iubit întunericul mai mult decât lumina. Dătătorule de lumină, Doamne, asculta-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii robii Tai, care în acest ceas stăm lângă acest Preasfânt și de-lumina-purtător Mormânt și ne primește pe noi care cinstim Pătimirile Tale curate, preasfânta Ta răstignire, moartea Ta de bunăvoie și punerea și îngroparea trupului Tău cel fără de viață în acest prea-cinstit Mormânt al Tău, și învierea Ta de a treia zi pe care începem să o prăznuim cu bucurie, pomenind pogorârea Ta la iad prin care ca un Stăpân ai slobozit prin strălucirea Dumnezeirii Tale sufletele drepților ținute acolo umplând cele mai de jos de lumină.