Sâmbăta Morților 2022. Când și ce se dă de pomană în Sâmbăta Moșilor de Toamnă

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 04 nov 2022, 19:53

Sâmbăta Morților 2022. Când pică Moșii de Toamnă 2022

Sursa: Pinterest

Sâmbătă Morților sau Moșii de Toamnă 2022. Potrivit calendarului creștin ortodox, în luna noiembrie se face pomenirea morților și se dă de pomană pentru sufletele celor care au trecut în neființă.

Sâmbăta Morților 2022 sau Moșii de Toamnă 2022. Potrivit calendarului creștin ortodox, în luna noiembrie se face pomenirea morților, atunci când se fac slujbe, se rostesc rugăciuni și se dă de pomană pentru sufletele celor care au trecut în neființă.

Când e Sâmbăta Morților 2022 și ce e bine să aducă fiecare creștin la biserică în ziua Moșilor de Toamnă! 

Când pică Sâmbăta Morților 2022 

Sâmbăta Morților 2022 sau Moșii de Toamnă 2022 pică în prima sâmbătă din luna noiembrie și anume pe data de 5. 

Potrivit părintelui diacon Florin Ciprian Petre, prima sâmbăta din luna noiembrie este dedicată pomenirii celor care au plecat din lumea aceasta.

Moșii reprezintă neamul din care ne tragem, toți cei dragi ai noștri, de aceea această pomenirea mai poartă denumirea și de Moșii de Toamnă.

„Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”, spunea Sfântul Ioan Gură de Aur. 

Citeste si: Calendar ortodox 5 noiembrie 2022: Sâmbăta Morților, sărbătoare mare în calendar! Ce obicei aduce noroc și spor în casă, în ziua Moșilor de Toamnă

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților 

Cel mai important lucru pe care putem să îl facem pentru „moșii și strămoșii nostri„ este să ne rugăm pentru ei. 

„La fiecare Sfântă Liturghie, preotul, când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Conștientizăm și știm că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta.

Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”, a declarat pr. lect. dr. Marian Mihai, potrivit doxologia.ro. 

Pe lângă Sfânta Liturghia săvârșită de preoți, potrivit tradiției, în Sâmbăta Morților se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Citeste si: Sfântul Andrei 2022: 5 zile libere pentru români! Minivacanță la final de toamnă

Potrivit tradițiilor populare, în ziua Moșilor de Toamnă, creștinii trebuie să aducă la biserică o sticlă mică cu vin, o colivă și un colăcel, și câteva preparate pentru a fi sfințite și pentru a le împărți ulterior (de exemplu pachete cu plăcinte, sarmale, brânzeturi, carne, piftie). 

Pachetele care se dau de pomană în ziua Moșilor de Toamnă 2022 se pregătesc de acasă și se împart împreună cu o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei. 

Imediat după slujba de la Biserică, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora. 

Sâmbăta Morților 2022

Obiceiul de a se face rugăciuni pentru cei morţi datează de la Sfinţii Apostoli. Prima Biserica creştină a fost Biserica din Ierusalim, al cărei Episcop a fost Sfântul Apostol Iacob. 

În Liturghia sa, Sfântul Iacob se ruga atât pentru cei vii cat şi pentru cei morţi, cu aceste cuvinte: „Doamne, Dumnezeul duhurilor şi al trupurilor, adu-ţi aminte de toţi drepţii de care ne-am adus aminte şi de (cei) care nu ne-am adus aminte, de la Abel până în ziua cea de astăzi. Dă-le lor odihnă în lăcaşurile cereşti ale Împărăţiei Tale, în desfătările raiului, în sânul lui Avraam, al lui Isac şi al lui Iacov, sfinţii noştri părinţi, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, unde străluceşte totdeauna lumina feţei tale”.

Necesitatea rugăciunilor pentru cei adormiţi, precum şi confirmarea că această practică a fost  rânduită de Apostoli, sunt exprimate astfel de către Sf. Ioan Gură de Aur: „ Să ne rugăm pentru cei morţi, punând şi pe alţii să se roage şi dând săracilor milostenii pentru sufletele lor. Căci nu degeaba s-a rânduit de către Apostoli ca să se facă pomenire la Sfintele şi înfricoşătoarele Taine pentru cei mutaţi de la noi. Ştiau că mult le foloseşte, multă binefacere aduce celor morţi.

Pentru că atunci întregul popor stă cu mâinile ridicate către Dumnezeu, când clerul întreg se roagă, când înfricoşata Taină stă de faţă, apoi cum să nu îmblânzim pe Dumnezeu, rugându-L pentru ei?” (Sf. Ioan Gură de Aur, Omilia a IV-a la Filipeni) 

Calendar ortodox noiembrie 2022

M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia;

M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist;  (Post. Nu se fac nunți)

J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.;Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida;

V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare;Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama; ( Post. Nu se fac nunți)

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

S Sf. Mc. Galaction și Epistimia; ( Pomenirea morților- Moşii de toamnă)

D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Luca din Sicilia;

L Sf. 33 de Mc. din Melitina;Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei;

M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri;

M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina;Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;Sf. Mc. Onisifor și Porfirie;Sf. Cuv. Matrona;  (Post. Nu se fac nunți)

10  J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart;Sf. Mc. Orest;

11  V † Sf. M. Mc. Mina;Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida;Sf. Cuv. Teodor Studitul; Post. Nu se fac nunți)

12  S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei;†) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu;Sf. Cuv. Nil Pustnicul;

13  D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza;

14  L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli;Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului;  (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)

15  M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț;Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac.;  (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16  M Sf. Ap. și Ev. Matei;  (Post. Nu se fac nunți)

17  J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Lazăr Zugravul;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

18  V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu; ( Post. Nu se fac nunți)

19  S Sf. Prooroc Avdie;Sf. Mc. Varlaam;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

20  D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului;†) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul;† Sf. Mc. Dasie;Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului;;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21  L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia);  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

22  M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia;Sf. Mc. Cecilia;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23  M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii;Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

24  J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25  V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului;† Sf. M. Mc. Ecaterina;Sf. M. Mc. Mercurie;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

26  S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27  D Sf. M. Mc. Iacob Persul;Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

28  L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou;Sf. Mc. Irinarh; Post. Nu se fac nunți)

29  M Sf. Mc. Paramon și Filumen;Sf. Cuv. Pitirun;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

30  M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;† Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei;Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Sursă: doxologia.ro; condoleanțe.ro