Sâmbăta Morților 2023: Datini, tradiții și obiceiuri populare românești în ziua Moșilor de iarnă, pe 18 februarie 2023

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 14 nov 2023, 03:20

Tradiții și obiceiuri creștine în Sâmbăta Morților

Sursa: basilica.ro

Sâmbăta Morților 2023 sau Moșii de iarnă, sărbătoarea de pomenire și cinstire a celor trecuți la cele veșnice, pică pe data de 18 februarie 2023.

Sâmbăta Morților 2023 sau Moșii de iarnă, așa cum este cunoscută sărbătoarea de pomenire și cinstire a celor trecuți la cele veșnice din perioada Lăsatului Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, pică anul acesta pe data de 18 februarie. Datini, tradiții și obiceiuri populare românești în ziua Moșilor de iarnă 2023. Sâmbăta Morților, între semnificația spirituală și obiceiurile populare transmise din moși-strămoși. 

Citește și: Moșii de iarnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi sfântă în care se face pomenirea morților

Sâmbăta Morților 2023. Semnificația religioasă și datoria creștinului în ziua de pomenire a morților 

Sâmbăta Morților 2023. Obiceiuri creștine pentru pomenirea celor adormiți
[Sursa: basilica.ro]

Sâmbăta Morților 2023 sau Moșii de Iarnă, așa cum este denumită în tradiția populară pomenirea sufletelor celor adormiți din perioada Lăsatului Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, păstrează o legătură vie cu cei care au plecat din lumea aceasta, pe care Biserica îi numește „adormiți”. 

Pomenirea în Biserică a celor adormiți în Domnul constituie un act de credință ortodoxă și mărturie a iubirii față de semeni. Pentru cinstirea memoriei lor, Biserica Ortodoxă păstrează o rânduială amplă de slujbe și pomeniri (parastase) care cuprind rugăciuni și cereri pentru iertarea păcatelor acestora, odihna și mântuirea sufletelor lor”, a afirmat  Patriarhul Daniel. 

În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, cunoscută şi sub denumirea de Moşii de iarnă, Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe cei trecuți la cele veșnice întru nădejdea Învierii. În această zi, în toate lăcaşurile de cult va fi oficiată după Sfânta Liturghie o slujbă de pomenire pentru cei trecuţi la Domnul. 

De Sâmbăta Morților 2023 sau Moșii de Iarnă, credincioșii duc colivă  la Biserică și împart pachete cu  mâncare pentru sufletul celor adormiţi. 

Citește și: Moșii de iarnă 2023: De ce se împart vase și colaci de Sâmbăta Morților? Semnificația acestei sărbători

Moșii de Iarnă 2023. Ce semnificație are coliva dusă la Biserică în Sâmbăta Morților 

Coliva, elementul principal, absolut necesar de Moșii de Iarnă și în toate zilele de pomenire a morților, aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor.

Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

Coliva din semințe „arată că şi omul este o sămânţă, un rod al pământului care semănându-se acum în pământ precum grâul iarăşi va învia cu puterea lui Dumnezeu, răsărind în viaţa ce va să fie şi aducându-se viu şi desăvârşit lui Hristos.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Căci precum această sămânţă se îngroapă în pământ, iar după aceea răsare şi aduce mult rod, tot astfel şi omul fiind dat acum pământului prin moarte, iarăşi va învia. Acelaşi lucru îl spune şi Sfântul Apostol Pavel, arătând învierea prin pilda semănăturilor”, spune Sfântul Simeon al Tesalonicului, potrivit basilica.ro

De ce se împart colaci în Sâmbăta Morților 2023 

Alături de colivă, colacul este nelipsit de la Biserică în ziua Moșilor de Iarnă și în toate sâmbetele de pomenire a morților. Colacul are o semnificație aparte în tradiția populară și se întâlnește la cele mai importante momente din viața creștinilor: botez, nuntă și înmormântare.

Prin formă, colacul sugerează infinitul și nemurirea, iar prin compoziție, respectiv făina de grâu din care este frământat și sarea, este simbol al nemuririi pentru că așa cum grâul ca să încolțească și să crească se pune în pământ, tot așa și trupul omului se îngroapă în pământ ca după aceea să învie. Dacă la nuntă și botez colacul este semn de bucurie, la înmormântare colacul semnifică trecerea omului prin viață, închiderea ciclului vieții și un pod de trecere către o lume nouă, lumea de dincolo, scrie artaalba.ro.  

Citește și: Moșii de iarnă: Ce trebuie să includă pachetele pe care le dai de pomană?

Ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de Iarnă. Pachete pentru Sâmbăta Morților

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă toți credincioșii  de Moșii de Iarnă 2023, dar și în toate sâmbetele de pomenire a morților este să meargă la Biserică, la Sfânta Liturghie și să ofere ceva de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Pachetele care se împart în Sâmbăta Morților conțin sarmale, friptură, plăcintă, brânzeturi, piftie, vin, colivă, colaci și fructe. Aceste pachete se dau de pomană pentru sufletele celor adormiți alături de o lumânare aprinsă. 

Piftiile se dau cu tot cu vasul în care s-au pregătit, iar ce rămâne neîmpărțit și nemâncat se aruncă a doua zi, pentru a nu suferi de friguri sau tremurături în restul anului. 

Potrivit obiceiurilor și tradițiilor, în Sâmbăta Morților sau de Moșii de Iarnă, este bine să oferim persoanelor nevoiașe poamană caldă, deoarece aburul și mirosul merindelor ajung astfel la cei care au plecat din lumea aceasta. 

Imediat după slujba de la Biserică care se oficiază în Sâmbăta Morților, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora.