Sâmbăta Morților 2023 sau Moșii de vară 2023: Ce trebuie să dai neapărat de pomană pe 3 iunie?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 31 mai 2023, 14:05

Moșii de vară 2023. Ce e bine să dai de pomană în Sâmbăta Morților?

Moșii de vară 2023, sărbătoare dedicată pomenirii morților, pică în sâmbăta de dinaintea Duminicii Rusaliilor. Creștinii ortodocși vor sărbători Moșii de vară 2023 pe data de 3 iunie, cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Ce e bine să dai se pomană în Sâmbăta Morților și de ce rânduieli creștine e bine să ții cont în această zi? 

Citește și: Mesaje pentru Moșii de vară 2023: „Să aprindem o lumânare de Sâmbăta Morților pentru cei plecați dintre noi”

Când pică Moșii de vară 2023 

Creștinii ortodocși vor sărbători Moșii de vară 2023 pe data de 3 iunie, cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută ca Sărbătoarea Rusaliilor. 

Două din sâmbetele din calendarul creștin ortodox sunt dedicate în mod special pentru pomenirea morților. Este vorba despre Sâmbăta de dinaintea lăsatului de sec de carne pentru Postul Paștelui și Sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor. 

Ambele zile poartă în popor și denumirea de "Moși" (cea dintâi: "Moșii de iarnă", cealaltă "Moșii de vară"), pentru ca în ele facem pomenirea parinților, moșilor și strămoșilor noștri cei adormiți. 

Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților

De obicei, de Moșii de vară, se dau de pomană mâncăruri preferate de cel trecut în neființă. Acestea sunt puse în vase, iar de cele mai multe ori femeile aleg un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

De Moșii de vară se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. Pomana trebuie să fie caldă, deoarece se zice că mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În anumite zone ale țării aceasta regăsindu-se și sub denumirea de aburel. 

La biserică, creștinii merg cu colivă, colaci, vin și cireșe pentru binecuvântare.

Tot ceea ce se dă de pomană de Moșii de vară trebuie să fie nou şi proaspăt. De mâncare se obișnuiește să se gătească orez cu lapte sau griş cu lapte, iar cănile sunt umplute cu vin, apă sau lapte, de torţile lor atârnându-se de obicei cireşe. 

Citește și: Ce trebuie să spui când dai sau primești de pomană?

Rugăciune de pomenire în Sâmbăta Morților

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!” 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.