Sâmbăta Morților 2023: Vechiul obicei românesc care aduce noroc și spor în casă, în ziua Moșilor de Iarnă

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 17 feb 2023, 08:54

Tradiții și obiceiuri în ziua Moșilor de Iarnă

Sursa: ziarullumina.ro

Sâmbăta Morților este sărbătorită pe data de 18 februarie 2023, potrivit calendarului ortodox. Tradiții și obiceiuri românești în ziua Moșilor de Iarnă.

Sâmbăta Morților 2023 sau Moșii de Iarnă , sărbătoare în calendar ortodox 18 februarie 2023. Mâine e zi de mare sărbătoare în care creștinii trebuie să se îngrijească de sufletele celor care nu mai sunt în lumea aceasta și să le facă pomenirea. Tradiții și obiceiuri românești de care este bine să ții cont în ziua Moșilor de Iarnă. 

Citește și: Moșii de iarnă 2023: De ce se împart vase și colaci de Sâmbăta Morților? Semnificația acestei sărbători 

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților 2023? 

Potrivit tradiției și obiceiului creștin, pe 18 februarie 2023, în Sâmbăta Morților sau în ziua Moșilor de Iarnă

se aduc la biserică prinoase: colivă, vin, colaci care, după ce sunt binecuvântate, se împart pentru sufletele celor adormiți, după parastasul din Sâmbăta Morților. 

Această zi de pomenire a morților mai este cunoscută și ca Moșii de piftii sau Sâmbăta piftiilor, de aceea credincioșii pun în pachetele pe care le dau de pomană de Moșii de iarnă și piftie. 

Pachetele care se împart în Sâmbăta Morților conțin sarmale, friptură, plăcintă, brânzeturi, piftie, vin, colivă, colaci și fructe. Aceste pachete se dau de pomană pentru sufletele celor adormiți alături de o lumânare aprinsă. 

Piftiile se dau cu tot cu vasul în care s-au pregătit, iar ce rămâne neîmpărțit și nemâncat se aruncă a doua zi, pentru a nu suferi de friguri sau tremurături în restul anului. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Imediat după slujba de la Biserică, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora. 

Citește și: Sâmbăta Morților din februarie 2023: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești când împarți alimente, vase și colaci

Sâmbăta Morților 2023. Tradiții și obiceiuri în ziua Moșilor de Iarnă

Dar, pe lângă semnificația oferită de Biserică, Moșii de Iarnă 2023 sau Sâmbătă Morților reprezintă și tradițiile și obiceiurile românilor, pe care le-au transmis, cu sfințenie, din generație în generație și cu convingerea că fac tot ceea ce este mai bine pentru pomenirea sufletelor celor dragi.

Și cum „câte bordeie, atâte obiceie”, tradițiile și obiceiurile din jurul sărbătorii Moșilor de Iarnă diferă în funcție de zonele țării. 

De exemplu, în Muntenia, există un obicei care trebuie respectat în fiecare an de Moșii de Iarnă și despre care se crede că aduce noroc și spor în casele tuturor celor care-l respectă. Potrivit acestui obicei, în Sâmbăta Morților, trebuie să se ofere un bănuț (o sumă modică, în funcție de posibilitățile fiecăruia) unei persoane nevoiașe, pe lângă un pachet cu colivă, colaci și alimente pe care defunctul le prefera.

Tradiția spune că, toți cei  care fac asta în Sâmbăta Morților, vor avea noroc și spor în casă. 

Potrivit obiceiurilor și tradițiilor, în Sâmbăta Morților sau de Moșii de Toamnă, este bine să oferim persoanelor nevoiașe poamană caldă, deoarece aburul și mirosul merindelor ajung astfel la cei care au plecat din lumea aceasta. 

Potrivit tradiției, în Sâmbăta Morților sau de Moșii de Toamnă, pomana pentru sufletele celor morți se împarte în vase noi de lut sau de porțelan, iar în căni se pune vin, suc sau apă îndulcită cu miere. 

Ce nu ai voie să faci de Moșii de Iarnă 2023

Potrivit tradiției populare,  de Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților  nu se spală rufe și nu se face nicio altă activitate care ar putea „să murdărească”. 

De Moșii de Iarnă, zi care mai este denumită și Sâmbăta Morților, nu se spală rufe, nu se mătură și nici nu se aruncă gunoiul. Potrivit superstițiilor, toate aceste activități sunt interzise deoarece se spune că praful se ridică în ochii celor răposaţi sau se aşază pe mâncarea care li se dă drept ofrandă, odată cu apa murdară rezultată de la spălat.