Sâmbăta Morților 2023: Ziua în care se fac pomeniri, înainte de Rusalii

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 26 feb 2024, 00:35

Când se face pomenirea morților, înainte de sărbătoarea Rusaliilor

Sursa: ziarullumina.ro

Sâmbăta Morților 2023. Când se face pomenirea morților, înainte de sărbătoarea Rusaliilor?

Sâmbăta Morților 2023 sau Moșii de Vară 2023 pică în sâmbăta de dinaintea Duminicii Rusaliilor. Creștinii ortodocși vor prăznui Moșii de vară 2023 pe data de 3 iunie, cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută ca Sărbătoarea Rusaliilor.  

Sâmbăta Morților 2023 sau Moșii de Vară 

Sâmbăta Morților 2023 sau Moșii de vară, sărbătoare dedicată pomenirii celor care au plecat din lumea aceasta, pică în sâmbăta de dinaintea Duminicii Rusaliilor.

Pe data de 3 iunie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.  

Două din sâmbetele din calendarul creștin ortodox sunt dedicate în mod special pentru pomenirea morților. Este vorba despre Sâmbăta de dinaintea lăsatului de sec de carne pentru Postul Paștelui și Sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor. 

Citește și: Sărbători iunie 2023: Când este cruce roșie și cruce neagră în calendarul ortodox?

Ambele zile poartă în popor și denumirea de "Moși" (cea dintâi: "Moșii de iarnă", cealaltă "Moșii de vară"), pentru ca în ele facem pomenirea parinților, moșilor și strămoșilor noștri cei adormiți. 

Tradiţia spune că începând din  Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise.

În acest interval de 50 de zile, sufletele rudelor noastre trecute la viaţa veşnică au călătorit libere prin locurile unde au trăit. În Sâmbăta Moşilor de vară, sufletele lor sunt triste deoarece trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo şi să-i părăsească  pe cei dragi. 

Tradiția creştină spune că este bine ca sufletele celor adormiţi să se întoarcă liniştite în mormintele din care au plecat şi să se împace cu această situaţie.

De aceea, rudele celor comemoraţi trebuie să le facă pomeni şi să respecte tradiţiile familiei. 

Citește și: Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții pentru această zi sfântă

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților 2023 

Moșii de vară 2023, ținuți în Sâmbăta Rusaliilor, reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor.

Înainte se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în Sâmbăta Rusaliilor.

Pentru ca această reîntoarcere să se desfașoare fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni  fastuoase,

practici ce s-au păstrat până astăzi. 

De obicei, pentru pomană se dau mâncăruri preferate de cel trecut în neființă. Acestea sunt puse în vase, iar de cele mai multe ori femeile aleg un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm. 

De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. Pomana trebuie să fie caldă, deoarece se zice că mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În anumite zone ale țării aceasta regăsindu-se și sub denumirea de aburel. 

La biserică, creștinii merg cu colivă, colaci, vin și cireșe pentru binecuvântare.

Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de vară 2023, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, şi „se întorc”  în casa celor care i-au dăruit. 

Sursă: creștinortodox.ro