Sâmbăta Sfântului Teodor 2024: Ce nu este bine să faci în această zi

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 mar 2024, 16:05

Odată cu Sâmbăta Sfântului Teodor, sau Sâmbăta Colivelor, se începe pomenirea celor morți

Sursa: pexels.com

Odată cu Sâmbăta Sfântului Teodor, sau Sâmbăta Colivelor, se începe pomenirea celor morți în fiecare sâmbătă din postul Paștelui, până la Florii.

Sâmbăta Sfântului Teodor, sărbătoarea cunoscută și sub numele de Sâmbăta Colivelor, este un moment important în tradiția creștină românească, marcat în prima sâmbătă din Postul Mare. În acest an, sărbătoarea cade pe data de 23 martie, aducând cu sine tradiții străvechi și obiceiuri bogate în semnificație. Această zi este dedicată comemorării Sfântului Teodor și a minunii colivelor, fiind însoțită de ritualuri și credințe populare transmise din generație în generație. Iată cum este sărbătorită această zi și ce nu este bine să faci pe această dată.

Ce reprezintă Sâmbăta Sfântului Teodor?

Potrivit creștinortodox.ro, Sâmbăta Sfântului Teodor, cunoscută și sub numele de Sâmbăta Colivelor, este o sărbătoare importantă în tradiția creștină, marcată în prima sâmbătă din Postul Paștelui. Ca în fiecare an, Sfântul Teodor este sărbătorit, în Calendarul creștin Ortodox, pe data de 23 martie, iar această zi este plină de tradiții și obiceiuri specifice fiecărei zone din țară.

În tradiția populară românească, Sâmbăta Sfântului Teodor este cunoscută și ca Sâmbăta Colivelor, deoarece gospodinele pregătesc colivă din grâu fiert și o împodobesc cu bomboane, nucă sau alte produse, pentru a fi oferită de pomană, după ce a fost dusă la biserică. Coliva reprezintă un simbol al pomenirii celor adormiți și este pregătită și oferită cu dragoste și respect în memoria acestora.

Totodată, înainte de răsăritul soarelui, fetele scot rădăcina Homanului, o plantă cu întrebuințări în medicina populară și în vrăji, iarba fiind asociată cu frumusețea și sănătatea. În această zi, se spune că fetele invocă ajutorul Sfântului Teodor pentru a li se oferi o cosiță bogată și frumoasă: "Toadere, Sântoadere/ Dă cosiță fetelor/Cât e coada iepelor".

Citește și: Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă, pe 9 martie 2024

Ce nu este bine să faci de Sâmbăta Sfântului Teodor

Tradițiile și obiceiurile legate de Sâmbăta Sfântului Teodor sunt adânc înrădăcinate în credința populară și reflectă conexiunea cu natura și cu tradițiile străvechi. Totuși, în această zi specială, există și anumite lucruri pe care este bine să le evităm sau să le cunoaștem pentru a le respecta în mod corespunzător.

Unul dintre aspectele importante de reținut este că Sâmbăta Sfântului Teodor este o zi de post și rugăciune, în care credincioșii sunt îndemnați să se roage și să se gândească la ceea ce reprezintă

pentru ei Postul Mare. Prin urmare, este recomandat să evităm excesele în consumul de alimente și băuturi și să ne concentrăm asupra spiritualității și introspecției personale.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

De asemenea, în această zi, se spune că femeile nu ar trebui să iasă din casă fără a-și spăla părul și să se supună altor tradiții specifice, care au rolul de a aduce noroc și protecție împotriva forțelor malefice. Tot azi, se tunde părul de pe fruntea vacilor, iar fetele își despart părul cu cărare la mijloc, semn că pot să fie introduse de flăcăi în hora satului. 

Pe lângă aspectele tradiționale, Sâmbăta Sfântului Teodor este și o sărbătoare importantă în calendarul liturgic creștin, în care se comemorează Sfântul Mare Mucenic Teodor și minunile pe care acesta le face pentru cei care îi cer ajutorul. În acest sens, credincioșii sunt încurajați să participe la slujbele bisericești dedicate acestei sărbători și să se bucure de binecuvântările aduse de această zi specială.

Conform tradițiilor, se fac mâncăruri speciale (din boabe de grâu sau porumb fierte și îndulcite cu miere) și se mai fac și colaci din făină de grâu – denumiți Brândușei, care se dau de pomană. 

Citește și: Postul Paștelui 2024 începe în martie: Ce recomandări ne oferă preoții pentru această perioadă

Astfel, Sâmbăta Sfântului Teodor este o zi de sărbătoare și comemorare în tradiția creștină românească, care aduce cu sine tradiții și obiceiuri bogate în semnificație. Este important să ne bucurăm de această zi, respectând tradițiile și obiceiurile specifice, dar și să ne reamintim valoarea spirituală și religioasă a acestui moment.

 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.