Acesta ce îşi propune sa educe şi sa ajute copiii preşcolari sa-şi formeze obiceiuri de alimentatie sanatoasa prin lectii interactive şi cursuri cu toate persoanele care pot influenta alegerile copiilor. Aşadar, alaturi de preşcolari, în programul educational sunt incluşi parintii şi personalul din gradinite, pentru a asigura un efort coerent din partea tuturor, în interesul sanatatii copiilor.
“Sanatos de Mic” are ca obiectiv reducerea prevalentei obezitatii în rândul copiilor, îmbunatatirea starii de nutritie şi sanatate pe termen lung, printr-un program national de educatie şi dezvoltare de obiceiuri sanatoase pentru întreaga viata.
Dezvoltat pe baza recomandarilor nationale privind nutritia corecta la vârsta preşcolara, anume “Ghidul de alimentatie sanatoasa”, publicat de Societatea de Nutritie din România şi adoptat de Ministerul Sanatatii ca ghid national, şi documentele reglementare aplicabile, respectiv Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1955/ 1995 şi Ordinul Ministerului Sanatatii nr 1563/ 2008, programul include pregatirea unui corp de educatori nutritionişti, care sa transmita aceste cunoştinte catre preşcolari, parinti şi personalul din gradinite, prin cursuri şi ateliere de nutritie sanatoasa în gradinite.
Obiectivul pe termen lung al echipei este dezvoltarea unui PROGRAM DE EDUCAŢIE SISTEMATICĂ PENTRU NUTRIŢIE ŞI STIL DE VIAŢĂ SĂNĂTOS, program care sa fie preluat în viitor de Ministerul Educatiei, inclus în programa pentru preşcolari şi generalizat la nivel national.
În România, conform datelor publicate de Institutul National de Sanatate Publica (http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2017/05/Sinteza-bilant-2016.pdf ), în 2015-2016, în populatia de copii preşcolari şi şcolari din România, obezitatea de cauza neendocrina, hipotrofia ponderala şi staturala, sechelele de rahitism, anemia prin carenta de fier figureaza în top 10 probleme de sanatate publica. Obezitatea ocupa locul 2 din top. Toate aceste probleme au legatura cu alimentatia copiilor, iar alimentatia sanatoasa reprezinta un factor important în preventia lor.
Copiii şi adolescentii obezi au un risc crescut de probleme articulare, apnee de somn, probleme de integrare sociala şi psihologice, stima de sine scazuta. Copilul obez are risc ridicat de a deveni adult obez.
Deşi este rezultatul unui surplus de aport caloric, obezitatea se asociaza foarte frecvent cu multiple deficiente în micronutrienti. În România exista date oficiale sporadice privind aportul alimentar la copiii preşcolari şi, deşi au fost elaborate ghiduri nutritionale, ele nu sunt suficient popularizate şi nu sunt accesibile parintilor, ca nivel de informatie şi limbaj.
Mai multe informatii despre proiect pe www.sanatosdemic.ro, sau la [email protected], persoana de contact: Cristina Bîcîila, 0733 507 384/ Adina Gheorghe, 0722 161 421