Sanctiuni de la EU impotriva terorismului lui Putin

Author: Bogdan Frațilă

Sanctiuni de la EU impotriva terorismului lui Putin

Sursa: PixaBay

Rusia bombardeaza in continuare oamenii obisnuiti. Ucraina raportează bombardarea unor obiective civile.

Rusia bombardeaza in continuare oamenii obisnuiti. Ucraina raportează bombardarea unor obiective civile. Ucraina a acuzat din nou Rusia de bombardarea intensă a unor obiective civile. Biroul prezidențial de la Kiev a declarat că cel puțin 11 civili au fost uciși și alți 18 au fost răniți. Potrivit unor surse ucrainene, opt persoane au fost ucise într-un atac în orașul Pervomaiskji din regiunea Harkov, inclusiv un băiat de 15 ani. Guvernatorul din Harkov, Oleh Syneyhubov, a declarat la televiziune că "bombardamentele fără sens par o încercare de a speria civilii". În regiunea Donețk, tirurile de artilerie s-au concentrat în orașele Kramatorsk, Slavyansk și Toretsk, potrivit cifrelor ucrainene; trei persoane au fost ucise și 14 rănite. Donețk este una dintre cele patru regiuni din estul Ucrainei în care Moscova organizează "referendumuri" până astăzi inclusiv, întrebând populația dacă regiunea lor ar trebui să devină parte a Rusiei. Orașele Nikopol și Marhanez din apropierea centralei nucleare Zaporizhzhya, ocupată de Rusia, au fost de asemenea bombardate, potrivit unor surse ucrainene, la fel ca și locul de naștere al președintelui Volodymyr Selenskyj, Kryvy Rih.

Sanctiuni de la EU impotriva terorismului lui Putin
[Sursa: PixaBay]

Polonia a gasit alternativa la gazul Rusesc

Polonia primește acum gaze din Norvegia. Polonia a deschis gazoductul Baltic Pipe, care va aduce în țară gaze naturale din Norvegia. Conducta este "un vis polonez", a declarat președintele Andrzej Duda. Are o capacitate anuală de zece miliarde de metri cubi. Numai vineri, furnizorul norvegian de energie Equinor și grupul polonez PGNiG au semnat un contract pentru livrarea a 2,4 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Aceasta acoperă aproximativ 15% din consumul Poloniei. Baltic Pipe este o conexiune la Europipe II între Norvegia și Germania și trece prin Danemarca. Până acum câțiva ani, Polonia încă mai primea două treimi din gazele naturale de care avea nevoie din Rusia.

Varșovia a încercat să reducă această dependență nu doar de la începutul războiului rusesc împotriva Ucrainei. În același timp, compania rusă de gaze Gazprom și-a oprit livrările către Polonia- ca și cele către Germania, invocând drept motiv refuzul țării de a-și plăti facturile în ruble.

Sanctiuni de la EU impotriva terorismului lui Putin
[Sursa: PixaBay]

UE vrea să îi sancționeze referendumurile ilegale ale lui Putin

Uniunea Europeană (UE) vrea să impună sancțiuni celor responsabili de "referendumurile" din zonele controlate de Rusia în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al emisarului UE pentru afaceri externe Josep Borrell, Peter Stano, a declarat la Bruxelles că vor exista "consecințe pentru toți cei implicați în organizarea acestor referendumuri ilegale". Se aștepta ca voturile să se încheie mai târziu în cursul zilei. Potrivit diplomaților, responsabilii pentru "referendumuri" vor fi trecuți pe lista de sancțiuni a UE, ceea ce înseamnă că li se va interzice intrarea în țară și li se vor îngheța activele din Europa. Lista de sancțiuni include deja peste 1200 de persoane responsabile din Rusia și Belarus. Stano a subliniat că statele membre au ultimul cuvânt în ceea ce privește sancțiunile. O propunere oficială a Comisiei Europene pentru înăsprirea sancțiunilor este așteptată mâine. Pentru a lua o decizie este necesară unanimitatea statelor membre. Printre altele, se discută despre plafonarea prețului pentru petrolul rusesc și interzicerea importului de diamante rusești.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 218 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski a îndemnat trupele ruse să fugă dacă vor să trăiască. SUA vor oferi un ajutor militar suplimentar Ucrainei, în valoare de 1,1 miliarde de dolari

Citeste si: Cât de mare este posibilitatea ca Rusia să apeleze la armele nucleare. Nicolae Ciucă a explicat totul

 

Taguri: