Sancțiuni dure pentru Rusia! Liderii Uniunii Europene au decis să oprească 90% din importurile petroliere rusești până la finalul acestui an

Author: Lavinia Medrea

Liderii UE s-au întâlnit luni într-un summit extraordinar pentru a vorbi despre noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar și despre o oprire a importurilor de petrol rusesc. Excepție fac livrările de țiței prin conducte.

Liderii UE au fost de acord ca 90% din importurile de petrol rusesc în Uniunea Europeană să fie oprite până la finalul anului. Alte sancțiuni propuse au fost excluderea Sbrebank din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea a trei posturi de televiziune rusești, care au fost, de asemenea, acceptate, potrivit digi24.ro.

Liderii UE au decis oprirea a 90% din importurile de petrol rusesc până la finalul anului 2022

„Presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”, a transmis președintele Consiliului UE, Charles Michel, pe Twitter.

De asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că, până la finalul anului, se va renunța la importurile de petrol din Rusia în proporție de 90 la sută.

Citeste si: Ce soluții ar putea fi găsite pentru încheierea războiului din Ucraina. Florin Cîțu s-a consultat cu premierul Finlandei în vederea unui plan: „Ne asigurăm că Rusia nu va ataca alt stat”

Pe lângă ei, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că unitatea UE a fost păstrată. „Am convenit asupra unor noi sancțiuni de mare amploare împotriva Rusiei. Va exista un embargo asupra marii majorități a importurilor de petrol rusesc” , a transmis Olaf Scholz, pe Twitter.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

De asemenea, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a transmis liderilor UE, luni seara, prin videoconferință, să adopte cât mai rapid noul pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei, precizând că 74 de copii ucraineni au decedat

în cele 52 de zile de când UE a adoptat ultimele sancțiuni.

„Europa trebuie să-şi arate forţa. Pentru că Rusia înţelege doar forţa ca argument.(...) Este timpul ca voi să nu fiţi divizaţi, să nu fiţi fragmentaţi, ci un tot întreg”, a declarat Volodimir Zelenski.  „Doar prin cea mai mare unitate se vor putea găsi răspunsuri eficiente la tot ce face Rusia împotriva noastră şi împotriva voastră”, a mai precizat preşedintele Ucrainei.

Citeste si: Elveția, decizie neașteptată ce i-a înfuriat teribil pe americani! Guvernul elvețian a început să ridice sancțiunile oligarhilor ruși!

Viktor Orban nu este de acord, în continuare, cu al șaselea pachet de sancțiuni, chiar dacă acesta include o excepție pentru petrolul rusesc importat prin conducte. Viktor Orban dorește siguranța că Ungaria va avea posibilitatea, în continuare, să cumpere petrol, dacă livrările ruse prin conducte vor fi oprite.

Dacă Viktor Orban nu acceptă ă-și schimbe poziția, asta ar însemna că sancțiunile vor fi amânate cel puțin până la următorul Consiliu European, din 22 și 23 iunie.

Toate detaliile pot fi consultate AICI.