Sancțiuni mai mari pentru șoferii prinși fără RCA: Ce se va întâmpla cu mașina personală dacă proprietarii cer suspendarea asigurării

Autor: Cristina Mocanu

Modificările recent adoptate la Legea RCA aduc sancțiuni mai severe pentru șoferii care circulă fără asigurare

Sursa: pexels.com

Șoferii care circulă fără RCA sau care nu își imobilizează mașina într-un spațiu privat în timpul suspendării asigurării se vor confrunta cu amenzi mult mai severe.

Modificările recent adoptate la Legea RCA aduc sancțiuni mai severe pentru șoferii care circulă fără asigurare sau care încalcă regulile privind suspendarea acesteia. Amenzi considerabil mai mari sunt acum prevăzute în funcție de categoria autovehiculului. Aceste modificări vizează îmbunătățirea respectării legislației rutiere și asigurarea securității în trafic.

Sancțiuni mai mari pentru șoferii fără RCA

În urma modificărilor recent adoptate de Senat la Legea RCA, șoferii care circulă fără RCA sau care nu își imobilizează mașina într-un spațiu privat în timpul suspendării asigurării se confruntă cu amenzi mult mai severe.

Noile prevederi vizează o gamă largă de vehicule și impun penalități substanțiale, reflectând eforturile pentru îmbunătățirea respectării legislației rutiere și a securității în trafic.

Potrivit noilor amendamente, sancțiunile pentru șoferii care circulă fără RCA sau care încalcă regulile privind suspendarea asigurării auto sunt considerabil mai mari decât în prezent. Amendamentele vizează diferite categorii de autovehicule și prevăd amenzi cuantificate în funcție de tipul de autovehicul:

- Pentru autoturisme: amenda poate ajunge până la 2000 de lei.

- Pentru vehiculele de transport persoane, inclusiv tramvaiele: amenda poate atinge suma de 7000 de lei.

Pentru vehiculele de transport marfă sau cu altă destinație:

 

- Cu masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone: amenda poate ajunge până la 5000 de lei.

Citește și: Trusa de prim ajutor nu va mai fi obligatorie pentru toți conducătorii auto! Ce categorii de vehicule sunt scutite de kit-ul de siguranță

- Cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone: amenda poate ajunge până la 7000 de lei.

- Cu masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone: amenda poate ajunge până la 15000 de lei.

- Pentru alte vehicule decât cele menționate anterior: amenda poate ajunge până la 1000 de lei.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

Aceste sancțiuni sunt aplicabile atât proprietarilor de mașini, cât și deținătorilor mandatați să conducă acele vehicule. În plus față de amenzile financiare, șoferii sunt susceptibili la reținerea certificatului de înmatriculare și la retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare.

Ce se va întâmpla cu mașinile dacă șoferii vor suspenda RCA-ul auto?

Una dintre modificările importante aduse de noile amendamente este introducerea unor reguli clare privind suspendarea RCA.

Conform acestora, atunci când asiguratul solicită în scris suspendarea voluntară a contractului RCA pentru o perioadă de 6 sau 12 luni, mașina trebuie imobilizată într-un spațiu privat pe toată durata suspendării asigurării. Durata suspendării nu poate depăși perioada rămasă din contractul RCA inițial.

În cazul în care asiguratul dorește să reia asigurarea, asigurătorul poate prelungi perioada de acoperire cu durata pentru care contractul a fost suspendat, prin emiterea unui act adițional.

Amenzile prevăzute de noile modificări pot fi impuse de către următoarele autorități:

 

- Ofițeri și agenți de poliție din cadrul Poliției Române.

Citește și: Ce riscă șoferii care nu au Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) atunci când conduc. Amenzile sunt usturătoare!

- Personalul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNAIR) care efectuează controale pe rețeaua de drumuri naționale prin intermediul sistemelor de camere video.

 

Este important de menționat că amenzile se reduc la jumătate dacă sunt plătite în maxim 15 zile de la data constatării contravenției.

Astfel, adoptarea acestor amendamente la Legea RCA reprezintă un pas semnificativ pentru întărirea respectării regulilor privind asigurarea