Sânzienele 2023: Ce semnificație are această sărbătoare și de ce se celebrează pe 24 iunie 2023?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 22 iun 2023, 15:55

Ziua în care se sărbătoresc Sânzienele 2023 este considerata Sfânta, în care nimeni nu lucrează cât soarele se afla pe cer 

Sursa: freepik.com

Sânzienele 2023. În calendarul popular, data de 24 iunie este cunoscută drept ziua de Sânziene sau Drăgaica.

Ziua în care se sărbătoresc Sânzienele 2023 este considerata Sfânta, în care nimeni nu lucrează cât soarele se afla pe cer. Ce semnificație are sărbătoarea Sânzienelor, celebrată pe data de 24 iunie?

Ce semnificație are sărbătoarea Sânzienelor 2023

Sânzienele 2023 sau Drăgaica reprezintă o sărbătoare a iubirii şi a fertilităţii, în jurul căreia dăinuie o serie de ritualuri pentru sănătate şi belşug în gospodărie, dar şi pentru aflarea ursitului. 

Legendele spun că sânzienele sunt nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii și care, pe data de 24 iunie, se prind în horă şi dau puteri magice plantelor. Aceste zâne bune, dacă sunt sărbătorite cum se cuvine, fac culturile să rodească, dau prunci sănătoşi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele şi tămăduiesc bolnavii. În schimb, dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, ele se supără şi devin asemenea zânelor rele cunoscute în popor drept iele sau rusalii.

Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabila vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Mesaje de Sânziene 2023: Urări și felicitări pentru această sărbătoare

Sărbătoare pe 24 iunie în calendarul ortodox

Sânzienele 2023 sau Drăgaica.

Cunoscută în popor și cu denumirea de Drăgaica sau Sânziene, data de 24 iunie marchează în calendarul ortodox sărbătoarea Nașterii Sfântului Ion Botezătorul, fiul preotului Zaharia și al Elisabetei. Acesta este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea Mântuitorului. 

Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau. 

Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfantului Ioan Botezatorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Cel mai probabil, denumirea este preluată de la Sancta Diana, zeița silvestră. 

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023: Tradiții și obiceiuri pentru data de 24 iunie. Sărbătoare mare în calendarul ortodox

Sânzienele sunt făpturi magice, aeriene și silvice, care își fac apariția pe pământ în noaptea dintre 23 si 24 iunie și au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum si

însușiri de leac florilor, belșug în câmpii și fertilitate animalelor. Considerate, în general, drept niște zâne bune, ele generează și efecte adverse, pentru a-i pedepsi pe oamenii păcătoși. Dacă nu respecți cum se cuvine ziua lor, Sânzienele te pot pedepsi și pot aduce asupra ta boală și neputință. Totodată, Sânzienele pot stârni vârtejuri și vijelii, pot aduce grindină și pot lăsa plantele și florile fără leac și fără miros. 

 

Taguri: