Săptămâna Albă are loc în fiecare an în săptămâna de dinaintea Postului Paștelui, astfel încât să îi pregătească pe credincioși pentru cel mai aspru și lung post al anului. În această săptămână, credincioșii nu au voie să mănânce decât anumite categorii de produse alimentare de „dulce”. Iată ce alte activități nu trebuie să facă oamenii în Săptămâna Albă.
Ce nu trebuie să facem în Săptămâna Albă?
Săptămâna Albă are loc în fiecare an în săptămâna dinainte de Postul Mare sau Postul Paștelui, ce începe în anul 2024 la data de 18 martie. Această săptămână are rolul de a îi ajuta pe credincioși să facă tranziția de la alimentele de „dulce” la alimentele de post pe care le vor consuma pe parcursul celor 48 de zile ale celui mai aspru post din an.
În perioada 11- 17 martie 2024, credincioșii trebuie să renunțe complet la alimentele sau preparate ce pot conține carne, dar și alimentele ce sunt derivate din carne.
Citește și: Paștele ortodox 2024: Pe ce dată începe postul?
Săptămâna Albă vine alături de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții pe care credincioșii le ascultă, iar una dintre ele este interzicerea spălatului în Marțea Albă. În unele zone din România, femeile nu trebuie să se spele pe cap în Miercurea Albă, astfel acestea vor albi prematur. În Postul Paștelui nu este bine să participăm la petreceri, motiv pentru care botezurile, nunțile și cumetriile sunt interzise, astfel Săptămâna Albă este ultima în care se pot face aceste activități.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Nici torsul nu este o activitate pe care credincioșii o pot realiza în Săptămâna Albă, deoarece se crede că femeile care încalcă această regulă vor aduce ghinion asupra bărbaților lor, care se pot răni la muncă. Ziua de duminică din Săptămâna Albă are o denumire aparte, mai exact „Duminica Izgonirii lui Adam din Rai” și reprezintă momentul în care strămoșii noștri au trecut peste cuvântul Domnului și au mâncat din pomul interzis. Această zi de duminică mai este cunoscută drept „Duminica Iertării”, ce aduce în atenția credincioșilor dorința de a obține iertarea divină, relatează motivul.ro.
Ce nu trebuie să facă femeile de Joia Albă?
Joia Albă este denumită și Joia Furnicilor, iar în această zi femeile sunt obișnuite să le aducă ofrande insectelor. Această ofrandă reprezintă o turtă preparată din făină sau mălai, unsă cu unt sau brânză și pusă pe mușuroiul furnicilor. Această tradiție are ca scop îmbunarea insectelor, astfel încât la primăvară să nu producă pagube în gospodăriile oamenilor.
Și pentru Vinerea Albă există tradiții pe care credincioșii le urmează pentru a avea parte de spor. Se spune că în această zi este bine să mâncăm doar seara, pentru binele casei și pentru curățarea sufletului. În această zi este foarte important să spunem rugăciuni, în special tinerii, deoarece se crede că acest obicei aduce fericire și împlinire în căsnicii.
În Sâmbăta Albă, gospodinele trebuie să facă plăcinte pentru a le da de pomană alături de colăcei şi colivă cu lumânări mici. Înainte de a da de pomană, femeile se duc la cel mai rece izvor pentru a umple un ulcior de apă, după care îl dau de pomană, astfel încât să aibă apă și pe lumea cealaltă. Bărbații nu trebuie să muncească în această zi pentru a nu se accidenta, iar femeile nu trebuie să coasă și să spele cămășile bărbaților, potrivit impact.ro .