Săptămâna de lucru de 4 zile și concediu menstrual pentru femei, în Strasbourg. Cum sunt afectați angajații

Author: Diana Bostan
Actualizat: 21 iun 2024, 00:50

Primăria Strasbourg vrea să experimenteze săptămâna de lucru cu patru zile

Sursa: PixaBay

Săptămâna de lucru de patru ore pare visul oricărui angajat, iar în scurt timp, acest lucru ar putea deveni realitate. Un oraș din Europa este gata să lanseze experimentul în 2024.

Te-ai gândit cum ar fi să lucrezi doar patru zile pe săptămână? Inițiativa atrage beneficii, dar și un val de critici. Strasbourg este orașul care intenționează să lanseze acest experiment anul viitor.

Săptămâna de lucru de patru zile ar putea deveni realitate

Unele companii au experimentat deja săptămâna de lucru de patru zile, astfel încât angajații să beneficieze de un weekend prelungit. Primăria Strasbourg va experimenta o săptămână de lucru de patru zile și va introduce un concediu menstrual, totul începând cu anul 2024.

Primăria Strasbourg vrea să experimenteze săptămâna de lucru cu patru zile
[Sursa: PixaBay]

Citește și: Apar noi reguli legate de serviciile medicale la distanță. Ce sunt obligați medicii să facă începând cu data de 1 iulie 2023? Legea va fi publicată în Monitorul Oficial

Acest lucru ar putea genera scăderea nivelului de stres al angajaților, ar influența creșterea numărului de tineri pe piața muncii, dar ar ajuta și proaspeții părinți care doresc să petreacă mai mult timp cu bebelușul lor.

Citește și: Senatul SUA se pregateste sa legisleze Inteligenta Artificiala?

„Ne-am dat seama că săptămâna de patru zile era solicitată ca element de flexibilitate de către agenți, că era un element de atracție pentru o serie de agenți tineri potențiali și, în sfârșit, că ar putea avea un efect benefic pentru tinerii părinți care doresc să treacă la 80% (din timpul de lucru) după ce nasc”, a spus Syamak Agha Babaei, vicepreședintele autorității locale.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Există și anumite dezavantaje atunci când vine vorba de reducerea zilelor de muncă

Cu toate că numărul de zile de muncă va fi redus la patru, orele de muncă rămân aceleași. Astfel angajații vor fi nevoiți să petreacă mai multe ore la lucru într-o zi. Experimentul ce va fi lansat în 2024 va fi pus în aplicare cu ajutorul voluntarilor.

Primăria Strasbourg vrea să experimenteze săptămâna de lucru cu patru zile
[Sursa: PixaBay]

Citește și: UE cere implementarea săptămânii de lucru de 4 zile. Mai multe țări au introdus deja această regulă

Acest lucru va ridica o serie de întrebări, deoarece va însemna extinderea zilei de lucru. Aceasta este una dintre problemele pe care le discutăm cu sindicatele. Autoritatea locală dorește, de asemenea, să experimenteze introducerea concediului menstrual în 2024”, a mai spus acesta.

Citește și: Începând de săptămâna viitoare angajații intră într-o minivacanță de 4 zile. Românii beneficiază de 15 zile legale pe an

Cât despre concendiul menstrual, Syamak Agha Babaei susține că unele autorități locale tratează asta ca pe un concendiu medical, fiind considerat o boală. Această prevedere ar putea pune probleme atunci când vine vorba de egalitatea angajaților.