La acest moment, 78% dintre angajați vor să lucreze doar patru zile/săptămână, potrivit unui sondaj făcut de o platformă online de angajare. Totuși, 55% dintre angajați nu știu ce părere să aibă despre schimbarea programului de opt ore de muncă la zece ore de muncă, așa cum prevede această situație.
Românii ar putea lucra patru zile pe săptămână. Programul va fi de 10 ore, în loc de opt
Aproape 71% dintre angajați vor să lucreze doar patru zile pe săptămână, în timp ce 41% cred că volumul mai mare de muncă ar reprezenta un dezavantaj, iar 45% cred că adoptarea acestei legi va duce la o presiune de a termina mai repede sarcinile.
„Piața muncii este într-un punct în care, mai mult decât oricând, sănătatea mintală a angajaților este pe primul loc, iar angajatorii sunt deschiși să abordeze soluții de flexibilizare a muncii, urmând modelul altor țări europene.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
După ce am experimentat cu toții modelul de lucru de la distanță și am văzut că funcționează, ne aflăm acum la un pas de a testa și săptămâna de lucru de 4 zile, care le-ar aduce angajaților o zi liberă în plus, chiar dacă, în forma actuală, nu le-ar schimba volumul de muncă.
Avantajele par să îi convingă chiar și pe cei mai reticenți dintre angajați, în timp ce companiile rămân încă rezervate”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager.
Conform sondajului făcut de platforma de angajare, 58% dintre participanți au răspuns că, în ziua liberă de după cele patru zile de lucru, ar petrece timp cu familia, 42% s-ar odihni, iar 47% s-ar ocupa de lucruri administrative, de care nu se pot ocupa în timpul programului de lucru, potrivit capital.ro.
Citeste si: Ce salariu are un luptător de la SPP. Îi păzesc pe Iohannis sau pe Câțu, însă banii nu sunt prea grozavi
Jumătate dintre angajatori cred că adoptarea programului de patru zile de lucru este bună, astfel că 60% consideră că ar fi bine să fie introdus cât mai repede. Totuși, un procent de 25% consideră că ar reduce costurile de funcționare ale companiei, dar și volumul de muncă depus de angajați.
În legătură cu efectele resimțite de angajați, 1 din 4 angajatori cred că salariații vor fi mulțumiți de faptul că vor avea parte de o zi liberă în plus, dar 12% dintre ei cred că acest program ar putea duce la extenuare, având în vedere volumul mare
de ore de muncă dintr-o singură zi.Sursă: capital.ro.