Prin săptămâna de lucru de patru zile, înțelegem că angajații full-time vor lucra 10 ore pe zi, în loc de opt ore, în limita a 40 de ore pe săptămână, pentru a avea parte de trei zile libere, potrivit profit.ro .
Săptămâna de patru zile de lucru, respinsă de PSD. Proiectul nu a întrunit numărul de voturi pentru a trece de Senat
La votul în plen s-au prezentat 99 de senatori, dintre care 59 erau senatori PNL, USR, UDMR și AUR, iar doi senatori erau neafiliați și au votat pentru proiect. Dacă vorbim despre PSD, 41 de senatori, împreună cu senatoarea Diana Șoșoacă, au votat împotriva săptămânii de lucru care să aibă patru zile. Proiectul ar mai fi avut nevoie de nouă voturi pentru a putea fi adoptat.
Citeste si: Săptămână de lucru de patru zile în România! Ce spun românii despre această schimbare legislativă
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Conform proiectului, Codul Muncii ar urma să fie schimbat și completat după cum urmează:
- Alineatul (1) al articolului 112: „Art.112. -(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”
- Alineatul (1) al articolului 113: „Art.113.- (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederiior Directivei 2003/8d/CE a Parlamentuiui European şi Consiliului Uniunii Europene.”
În prezent, Articolul 113 din Codul Muncii spune că:
- (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
- (2) În funcție de specificul unității sau al muncii prestate, se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
În plus, Articolul 115 spune că: „Pentru anumite sectoare de activitate, unități
Citeste si: Românii ar putea lucra doar patru zile pe săptămână. În ce condiţii vom putem avea weekend de 3 zile
La Articolul 116 se mai prevede că:
- (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum și în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern
- (2) Programul de lucru inegal poate funcționa numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
Una dintre țările care a introdus săptămâna de patru zile de lucru la începutul acestui an este Belgia, după ce guvernul a fost de comun acord cu un plan pentru majorarea flexibilității pe piața muncii.