Săptămâna Mare 2022 a început pe data de 18 aprilie. Săptămâna Patimilor este una cu adevărat specială pentru toți credincioșii, având în vedere că sunt rememorate chinurile pe care le-a îndurat Mântuitorul Iisus Hristos înainte de momentul Învierii. Iată ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare 2022, dar și cum sunt împărțite tradițiile pe zile în Săptămâna Patimilor.
Tradițiile din fiecare zi a Săptămânii Patimilor
Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificație aparte, astfel că se respectă mai multe tradiții și superstiții. Săptămâna Mare este una dintre cele mai importante de peste an, aceasta pregătindu-i pe credincioși pentru a întâmpina așa cum se cuvine miracolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Săptămâna Patimilor este una cu o puternică încărcătură emoțională, o perioadă în care credincioșii se apropie mai mult de Dumnezeu și încearcă să fie mai buni, mai iertători și mai înțelegători cu cei din jur.
Săptămâna Patimilor 2022 este o perioadă de curățare spirituală, dar și trupească. În Săptămâna Mare din Postul Paștelui se ține post aspru, creștinii ortodocși merg la spovedanie și se roagă pentru iertarea păcatelor. Iată care sunt tradițiile pe zile în Săptămâna Patimilor.
În Lunea Mare se face curățenie generală
În Lunea Mare, tradiția spune că este bine ca în toate casele și gospodăriile să se facă curățenie generală.
În Marțea Mare se citește Pilda celor 10 fecioare
Marțea Mare se mai numește și Marțea Seacă. Aceasta este ziua în care se citește Pilda celor 10 fecioare în toate bisericile din România. Se spune că pentru a avea parte de sănătate, credincioșii ar trebui să se spele „ritualic”, obicei prin care se crede că toate bolile vor fi ținute la distanță.
Miercurea Mare, ultima zi în care se mai fac treburi casnice
Miercurea Mare este ultima zi în care credincioșii mai pot face curățenie în gospodărie. Tradiția spune că gospodinele trebuie să termine rapid tot ceea ce au de făcut, având în vedere că începând din Joia Mare trebuie să se apuce de pregătirea bucatelor pentru masa de Paște.
La fel ca în orice altă zi din Săptămâna Mare, credincioșii trebuie să fie mai buni, mai iertători, nu au voie să spună vorbe rele sau să se certe.
În anumite zone ale țării, tradiția spune că toți copiii trebuie să meargă la colindat pentru a primi ouă pe care mai apoi să le înroșească în Joia Mare.
Citeste si: Marţea Mare. Ce NU ai voie să faci în această zi. E cel mai mare păcat posibil
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
În Joia Mare se vopsesc ouăle
În Săptămâna Mare 2022, Joia Mare este una dintre cele mai importante zile. În această zi a avut loc Cina cea de Taină, ultima oară când Iisus Hristos a luat masa alături de ucenicii săi. El le-a spălat picioarele celor 12 discipoli și le-a spus acestora că unul dintre ei l-a vândut.
Tradiția spune că pasca, cozonacii, dar și alte bunătăți care trebuie preparate la cuptor se gătesc în Joia Mare. Tot în Joia Mare se vopsesc și ouăle. De obicei, ouăle trebuie vopsite în roșu, aceasta fiind culoarea care simbolizează sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În cazul în care nu reușesc să vopsească ouăle în Joia Mare, credincioșii mai pot face acest lucru doar în Sâmbăta Mare.
Se spune că în Joia Mare nu se doarme, iar care cei care vor face acest lucru vor fi leneși întregul an.
În Joia Mare se mai dau de pomană diferite alimente pentru sufletul celor adormiți, însă este foarte important de precizat că pachetele trebuie să conțină doar alimente de post.
Începând din Joia Mare, urzicile nu mai sunt bune de mâncat, acestea începând să înflorească.
În Vinerea Mare se ține post negru
Vinerea Mare este o zi de post și rugăciune, astfel că sunt foarte multe persoane care țin post negru în această zi pentru a fi feriți de rele și de boli grave. În biserici nu se mai trag clopotele, iar în cazul în care o persoană este îngropată în Vinerea Mare, acest lucru se întâmplă doar cu bătaie de toacă.
Vinerea Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și este considerată cea mai tristă zi din istoria creștinismului.
În Vinerea Mare nu se coc coconaci sau pască. Tradiția spune că cei care fac acest lucru riscă să se îmbolnăvească. În popor se spune că cei care coc în Vinerea Mare ard mâinile Maicii Domnului.
În Vinerea Mare nu se mănâncă urzici și oțet și asta pentru că Iisus Hristos a fost lovit cu urzica și i s-a dat să bea oțet atunci când a cerut apă.
Treburile în gospodărie sunt interzise în Vinerea Mare. Nu se spală rufe, nu se calcă, nu se coase și se spune că cei care fac aceste lucruri vor avea parte doar de rele.
Tot în Vinerea Mare există obiceiul de a „trece pe sub masă”. Mai exact, acest lucru simbolizează coborârea în mormânt alături de Iisus și învierea alături de El. Acest ritual se face de trei ori, ținând o lumânare aprinsă în mână. Când merg să treacă pe sub masă, credincioșii duc la biserică flori.
În Sâmbăta Mare se sacrifică mielul pentru Paște
În Sâmbăta Mare se fac ultimele pregătiri pentru Paște, astfel că este ziua în care se prepară mâncărurile pentru masa de sărbătoare și se sacrifică mielul. Tot în această zi, dacă nu au apucat să coacă pasca și cozonacul, gospodinele pot face și acest lucru.
În Sâmbăta Mare, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujba de Înviere și pentru a lua Lumina Sfântă. Apoi se întorc acasă și gustă din bucatele preparate special pentru această sărbătoare.