Săptămâna Patimilor 2023: Ce sunt Deniile și ce reprezintă fiecare zi din Săptămâna Mare?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 dec 2023, 04:05

În fiecare an, între Sărbătoarea Floriilor și Sărbătoarea Învierii Domnului este Săptămâna Mare când creștinii participă la Denii.

Sursa: https://pixabay.com/

Ce reprezintă Deniile din Săptămâna Mare pentru creștinii ortodocși?

În fiecare an, între Sărbătoarea Floriilor și Sărbătoarea Învierii Domnului este Săptămâna Mare când creștinii participă la Denii.

Ce reprezintă Deniile?

Deniile se săvârșesc în fiecare an începând cu seara Floriilor, când se cântă Prohodul Domnului. Cuvântul "denie" provine de la slavonescul "vedenie" și înseamnă priveghere sau slujba nocturnă. În Transilvania, întâlnim cuvântul "straste" pentru denii. Acest termen are semnificația de "patimă".

Expresia "a merge în strasti" însemnă "a merge la denii".

Citește și: Paștele 2023: Tradiții pentru această perioadă

Deniile se săvârșesc numai în două săptămâni din timpul unui an bisericesc mai exact: în săptămâna a cincea și a șaptea din Postul Sfintelor Paști. S-a păstrat denumirea de Denie pentru Utreniile din Săptămâna Patimilor, pentru că ele se săvârșesc seara, potrivit troparului: "Iată, Mirele vine în miezul nopții...".

Care este ritualul slujbelor din Săptămâna Patimilor?

Luni, marți și miercuri se oficiază Liturghia darurilor mai înainte sfințite. În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare unită cu Vecernia. Joia Patimilor este ziua în care, pe lângă Sfântul Agnet, care se folosește la Sfânta Liturghie, se mai scoate încă un Agnet, care se sfințește odată cu celălalt, fără să se rostească de două ori rugăciunile epiclezei și fără să se binecuvânteze fiecare separat.

În unele mănăstiri, în Joia Patimilor are loc ritualul spălării picioarelor, care amintește de gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină, atunci când a spălat picioarele ucenicilor. În mănăstiri, starețul este cel care spală picioarele monahilor.

Vinerea Mare este o zi aliturgică, nu se săvârșește Sfânta Liturghie. În dimineața acestei zile, se scoate Epitaful din Sfântul Altar și se așază pe o masă  în mijlocul bisericii.

Această Masă are în față Sfânta Cruce scoasă din Joia Mare. Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză care reprezintă scena punerii în mormânt a Mântuitorului). După această procesiune, preoții vor așeza Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde va rămâne până în miercurea din ajunul Înălțării Domnului.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023: În ce zile se mănâncă pește?

Ce reprezintă fiecare zi din Săptămâna Patimilor?

Luni, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, Biserica ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt, acesta fiind un simbol al momentului în care Iuda l-a vândut pe Iisus.

Marți se săvârșește pomenirea celor zece fecioare, din pilda spusă de Iisus.

În Miercurea Săptămânii Sfintelor Pătimiri se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos.

Joia Patimilor este dedicată amintirii a patru evenimente deosebite din viața lui Iisus: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului.

În Vinerea Mare se face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului șă mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul.

Sâmbătă seara le este cunoscută creștinilor ca noaptea în care Iisus a înviat din morți și este momentul în care aceștia se duc la biserică și participă la Sfânta Liturghie de unde iau Lumina Învierii.         

Sursă: crestinortodox.ro