Saptamana Patimilor - Ce nu ai voie sa faci in Miercurea Mare. Traditii si obiceiuri

Autor: L.S.
Actualizat: 15 apr 2020, 08:59

Miercurea Mare este ziua in care Iuda l-a vandut pe Iisus. Ce obiceiuri au romanii crestini in ziua sfanta din Saptamana Patimilor.

Zi importantă pentru creştinii ortodocşi.

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase şi a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos de către Iuda, pentru 30 de arginţi.

Care sunt obiceiurile şi ce trebuie să facă astăzi un bun creştin

În această zi se oficiază slujba de Sfântul Maslu. În rugăciunile rostite acum se invocă ajutorul Preasfintei Fecioare Maria, al Sfintei Cruci, al Sfinţilor şi îngerilor pentru însănătoşirea celor bolnavi.

În Evanghelii, Dumnezeu este numit doctor al sufletelor şi trupurilor noastre şi se invocă ajutorul Lui ori de câte ori este nevoie.

Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care ţin post negru în Miercurea Mare vor fi protejaţi de boli pe parcursul anului.

În această zi, în mediul rural se păstrează interdicţia ca femeile să mai toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurea Mare poate să "întoarcă" minţile celor care practică această îndeletnicire.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În unele zone ale ţării, copiii mergeau cu colindul prin sat şi le urat gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate.

Colindătorii primeau în dar ouă, care vor fi înroşite de Paşte.

Citeste si: Saptamana Patimilor- Ce nu ai voie sa faci in Saptamana Sfintelor Patimi

Citeste si: Saptamana Patimilor- Rugaciunea care se rosteste in Saptamana Sfintelor Patimi

Citeste si: Ce sunt Deniile: de ce e bine sa tii post cand se fac Denii