Ultima săptămână din Postul Paștelui, numită și Săptămâna Patimilor este cea în care înfrânarea cea mai drastică se împletește cu pregătirile pentru marea sărbătoare. Aceste zile sunt pline de superstiții și obiceiuri din cele mai vechi timpuri.
Primele zile ale Săptămânii Patimilor gospodinele trebuie să facă curățenie generală pentru a primi Paștele așa cum se cuvine, pentru că altfel, spune tradiția casele sunt blestemate… În Lunea Mare se scot toate lucrurile la aerisit, se văruiește iar mobilierul este spălat.
Până Miercurea Mare, inclusiv sunt premise și muncile la câmp, apoi bărbații trebuie doar să-și ajute soțiile la treburile gospodărești. O importanță deosebită o are Joia Mare, când nimeni nu are voie să doarmă, altfel tradiția spune că va fi urmărit de lene tot anul. De asemenea, în această zi femeile nu au voie să coasă, să spele rufe sau să țeasă.
De asemenea, nu se vor face nici un fel de treburi gospodărești și nici nu se va prepara pâinea în Vinerea Mare. Superstiția spune că cine va face aest lucru, va orbi. De asemenea, în această zi sfântă se crede că orice se va pune în pământ se va usca sau nu va rodi.
Interzis este și pusul borșului, întrucât se crede că va veni necuratul, se va scălda în preparat și acesta se va strica.
Citeste si: Saptamana Patimilor- Rugaciunea care se rosteste in Saptamana Sfintelor Patimi
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
Citeste si: Saptamana Patimilor- Pilda celor zece fecioare care se citeste in Martea Mare
Citeste si: Ce sunt Deniile: de ce e bine sa tii post cand se fac Denii