Săptămâna Patimilor în 2024. Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare

Autor: Denisa Irimia

Ce semnifică Săptămâna Patimilor

Sursa: Pixabay

Începând cu Duminica Floriilor și ajungând până în sâmbăta dinaintea Paștelui, creștinii sărbătoresc Săptămâna Patimilor.

Săptămâna Patimilor marchează perioada care anticipează Învierea lui Iisus și simbolizează o vreme de smerenie și purificare spirituală în pregătirea pentru cel mai important eveniment al creștinătății.

Citește și: Zile libere de Rusalii în 2024: Pe ce dată pică sărbătoarea

Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare

În timpul Săptămânii Patimilor, preoții îndeamnă oamenii să țină post, să se roage și să se spovedească, întrucât este o perioadă în care creștinii se pregătesc spiritual pentru sărbătoarea Paștelui.

În fiecare zi a Săptămânii Patimilor, preoții oficializează slujbe numite denii. Acestea au loc seara, începând cu Duminica Floriilor și continuând până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului.

Citește și: Cât au ajuns să coste primele roșii românești! Un kilogram costă mai mult decât unul de carne de miel

Rugăciuni în Săptămâna Patimilor

Pentru că este un moment dedicat curățării spirituale și întoarcerii către divinitate, în Săptămâna Mare se recită o rugăciune specială.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Deoarece în aceste zile reflectăm asupra suferințelor lui Iisus înainte de crucificare, este important ca rugăciunea rostită în această perioadă să aducă în memorie aceste momente și să exprime recunoștința pentru sacrificiul făcut de Mântuitor.

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele.

Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător.

Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici.

Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.

Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești.

Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale. Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin”.

Ce să nu faci în Săptămâna Patimilor

Deoarece este o perioadă deosebit de semnificativă din punct de vedere spiritual și religios, în Săptămâna Mare, credincioșii urmează o serie de ritualuri și tradiții, unele stabilite de Biserică, iar altele transmise din generație în generație.

În acest fel, începând de luni și până sâmbătă seara, se respectă postul. În plus, mulți credincioși optează să țină post și să postească în această perioadă, abstinența lor fiind de a nu consuma nimic de la răsăritul până la apusul soarelui.

În această săptămână se recomandă și abstinența de la relații conjugale.

În zilele următoare se pregătește hrana ce va fi servită după slujba de Înviere, iar joi se vopsesc ouăle.