La Liturghia din Joia Mare, la unele catedrale chiriarhale și mănăstiri are loc o rânduială mai specială, "Spălarea picioarelor", ce se săvârșește după citirea Rugăciunii amvonului. Atunci preotul sau arhiereul iese din biserică, așa cum este îmbrăcat, cu cădelnița în mână și cu făclii aprinse la locul special pregătit pentru spălare și unde sunt rânduiți 12 frați care vor fi spălați de către cel mai mare, scrie crestinortodox.ro.
Tot în Sfânta Joi, seara, se săvârșește denia celor 12 Evanghelii, care se citesc în tot cursul slujbei. La finalul fiecărei Evanghelii citite se zice:" Slavă îndelung răbdării Tale, Doamne, slavă Ție, Doamne, slavă Ție".
Joia Mare este ziua în care se roșesc ouăle, despre care se spune că nu se strică tot anul.
Se ține post cu mâncare uscată, la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca.
În Joia Mare, se face ultima pomenire a morților din Postul Mare, iar tradiția spune că, în noaptea dintre Miercurea Mare și Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc la vechile lor locuințe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii.
Obiceiul este, la sate, să li se lase câteva scaune afară pentru a se odihni pe ele și să se facă focuri mari în curte la care să se încălzească.In Joia Mare, este interzis să ne sărutăm pentru că Iuda l-a sărutat pe Iisus chiar înainte să fie prins de romanii pe mâna cărora l-a dat. Nici să dormim în timpul zilei nu e permis, altminteri ne vom da lenii pe parcursul întregului an.
Femeile nu au voie să spele rufe pentru că la morți, în loc să ajungă pomană, se duce apă murdară de la spălat. În Joia Mare nu se fac sub nicio formă parastase.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Saptamana Patimilor- Ce nu ai voie sa faci in Saptamana Sfintelor Patimi
Citeste si: Saptamana Patimilor- Rugaciunea care se rosteste in Saptamana Sfintelor Patimi