Șapte ani de închisoare pentru șoferii care schimbă poziția unei mașini după un accident cu victime. Ce prevede legea

Autor: Amalia Georgescu

Șoferii care schimbă poziția mașinii după un accident cu victime riscă între 2 și 7 ani de închisoare

Sursa: pexels

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să introducă pedepse mai dure pentru șoferii care sunt implicați în accidente rutiere cu victime și schimbă poziția mașinii. Cei care comit această infracțiune riscă până la 7 ani de închisoare.

Conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție asupra Codului Penal, șoferii care schimbă poziția unei mașini care a fost implicată într-un accident rutier cu victime riscă să ajungă la închisoare. Legea a fost modificată de autorități, fapta fiind încadrată la infracțiuni.

Șoferii care schimbă poziția unei mașini după un accident cu victime riscă să ajungă la închisoare 

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a clarificat în ce măsură un șofer care a fost implicat într-un accident din care au rezultat victime riscă să ajungă la închisoare.

Legea spune că modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului de circulație din care au rezultat victime, fără acordul autorităților, reprezintă o infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la doi la șapte ani. 

„Fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului este o infracțiune care se pedepsește similar cu părăsirea locului accidentului, cu închisoare între doi și șapte ani”, se arată în

Codul penal.

Pentru că nu era clar ce înseamnă, de fapt, modificarea stării locului unui accident rutier, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adus lămuriri, astfel încât legea să poată fi aplicată corect. Astfel, autoritățile au precizat că va fi pedepsită cu închisoarea inclusiv schimbarea poziției unei mașini implicate într-un accident rutier cu victime. Practic, șoferii care schimbă poziția mașinii după un accident cu victime, fără să aibă acordul poliției, riscă să ajungă la închisoare, pedepsele fiind cuprinse între 2 și 7 ani de închisoare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: La ce trebuie să fie românii atenți pe șosele- Cod Rutier 2022. Peste 24.000 de angajați ai MAI vor fi pe străzi

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a explicat ce înseamnă, de fapt, modificarea stării locului accidentului 

Dacă până acum nu era clar ce înseamnă modificarea stării locului accidentului, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a precizat că schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident de circulație este o infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.

„În interpretarea şi aplicarea dispozițiilor art.

338 alin. (2) din Codul penal privind infracțiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, stabilește că „fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație”, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), potrivit avocatnet.ro.

Modificarea adusă de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că se poate aplica deja în situațiile care impun acest lucru.

Citeste si: Vești proaste pentru proprietarii de mașini vechi din Capitală! Ce taxă de poluare vor plăti, în funcție de autoturismul pe care îl dețin