Zeci de pompieri s-au mobilizat imediat pentru a-i salva pe bărbați, însă, în ciuda eforturilor susținute, pentru unul dintre aceștia, un bărbat de 49 de ani, misiunea s-a încheiat tragic. Acesta a lăsat în urmă 7 copii orfani de tată.
Misiune de salvare contra-cronometru
Imediat după prăbușirea malului de pământ, localnicii și salvatorii au fost martorii unor momente de tensiune extremă și au așteptat cu sufletul la gură vești despre deznodământul intervenției.
„De două ore, trei ore jumate se chinuie. E ceva foarte grav! Cineva trebuie să răspundă pentru chestia asta", mărturiseşte un bărbat, conform surselor Observator.
Pompierii au lucrat contra cronometru, ba chiar au acționat și cu mâinile goale pentru a-i scoate pe muncitori de sub tonele de pământ. Trei dintre bărbați au fost salvați la limită, însă colegul lor, îngropat sub pământ timp de patru ore, nu a mai putut fi salvat. Eforturile intense au fost, din păcate, zadarnice pentru acest tată a șapte copii, care își pierdea viața sub privirile neputincioase ale colegilor și echipei de salvare.
„ Patru victime, una era extrasă de către cetăţeni, alte două victime erau semi-îngropate, iar a patra victimă nu se ştia exact unde se află”, a declarat Ionuț Cășaru, de la ISU Buzău.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Lipsa măsurilor de siguranță pe șantier
La momentul incidentului, muncitorii efectuau săpături pentru un sistem de canalizare, iar martorii susțin că lucrările s-ar fi desfășurat fără măsuri corespunzătoare de protecție. Potrivit acestora, angajații nu ar fi purtat echipament de siguranță, iar malurile șanțurilor nu ar fi fost asigurate corespunzător, crescând astfel riscul unei prăbușiri.
„N-a fost niciun mal protejat, acum au adus băieţii ăştia” / „N-au fost supravegheaţi, nu s-au făcut lucrările cum a trebuit, trebuia să fie un şef aici, să le dea echipament, să îi supravegheze, să pună panourile aici.”
Șeful șantierului neagă însă acuzațiile și afirmă că măsurile necesare ar fi fost luate.
„Au sprijinire, au protecţie. Oricum protecţia malului este la partea de jos, deci malul nu se protejează la partea de sus”, a spus Ciprian Neacșu, șef de lucrări.
Autoritățile au deschis mai multe anchete în acest caz pentru a stabili dacă regulile de siguranță au fost respectate pe șantierul din Săpoca. Polițiștii, împreună cu inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, investighează circumstanțele incidentului și analizează dacă au existat nereguli care au contribuit la producerea tragediei.