Sapte feluri de mancare speciale pe care merita sa le incerci

Autor: Oana Iosif

Uneori, ne plictisim de pizza si burgeri si ne dorim sa incercam si alte preparate delicioase. Iar, daca in aceasta perioada, nu prea putem sa calatorim in alte tari, macar putem comanda preparate savuroase, de la diferite restaurante. Asa ca vrem sa iti facem misiunea mai usoara si iti venim in ajutor cu recomandari de preparate speciale, pe care ar trebui sa le incerci!

Bruschette

Bruschettele sunt gustarea perfecta, mai ales, ca sunt foarte simplu de preparat. Ai nevoie de feliute de paine prajita, un amestec de rosii taiate cubulete, usturoi, busuioc, sare si ulei de masline, alaturi de mozzarella sau parmezan ras. Cam asa suna reteta clasica a italienilor, insa, pentru acest preparat se pot folosite diverse toppinguri, de la ciuperci pana la legume la gratar, prosciutto crudo sau fructe de mare.

Arancini

Tot din bucataria italiana, iti prezentam un alt preparat absolut delicios. Arancini este o specialitate a bucatariei siciliene, similara chiftelutelor, formata din orez si umpluta cu ragu, sos de rosii, mozzarella si mazare. Totusi, in anumite regiuni, arancini poate avea forme si umpluturi diferite. Denumirea preparatului vine de la forma si culoarea lui, asemanatoare cu ale unei portocale.

Chow Mein

China este o tara renumita pentru preparatele delicioase, care au o aroma puternica si un gust inedit. Pe lista celor mai populare feluri de mancare este si Chow Mein, mai exact taietei prajiti, care sunt serviti cu piept de pui si legume. Secretul acestui preparat consta in faptul ca, inainte de a fi prajiti, taieteii sunt pusi la fiert, iar apoi sunt adaugati in wok, alaturi de carnea de pui, legume si sosul de soia. Acest fel de mancare se prepara rapid, insa, este destul de picant, avand in compozitia sa usturoi, ghimbir si chilli.

Menemen

Din aceasta lista de recomandari nu putea sa lipseasca un preparat turcesc: menemen. Acest fel de mancare contine ceapa, ardei, oua si rosii si se prepara simplu: se caleste ceapa in putin ulei, apoi se adauga ardeiul maruntit si rosiile taiate cubulete. Dupa ce toate legumele s-au calit, se adauga ouale batute, ca si pentru omleta. Rezultatul este o omleta cremoasa ce poate fi mancata pe paine sau cu furculita.

Gulas

Gulasul, pronuntat „guias”, este probabil, cel mai cunoscut preparat unguresc. Acesta poate fi o supa sau o tocanita, facuta din legume si carne, de obicei, de vita sau porc, asezonata cu multa paprica (boia de ardei). De obicei, printre legumele aflate pe lista ingredientelor se afla cartofii, morcovii, radacina de patrunjel, telina sau ardei gras. Gulasul a fost creat in secolul al IX-lea de catre ciobani si ciurdari. Este facut, de obicei, intr-un ceaun, la foc de lemne.

Varza a la Cluj

Pe langa toate aceste preparate din bucataria internationala, trebuie sa includem pe lista si ceva traditional romanesc. Poate o sa fii tentat sa spui ca varza e aceeasi oriunde, dar, cu siguranta, iti vei schimba parerea dupa ce vei gusta varza a la Cluj. Aromata si delicioasa, acest preparat este o adevarata delicatesa. Calita cu grija si asezonata cu putin kaizer, varza de la Cluj se afla printre bucatale pe care e musai sa le incerci in Ardeal. Iar, daca nu stii unde sa mananci in Cluj, ar fi bine sa verifici lista restaurantelor romanesti, unde vei gasi cele mai bune recomandari.

Paella

Paella este, probabil, cel mai cunoscut fel de mancare din bucataria spaniola. Desi, la prima vedere, pare un preparat destul de simplu, adevarata paella este, de fapt, o munca artistica. Paella traditionala se prepara fierband orezul cu bob lung in bulion, sofran si ierburi si adaugand o varietate de legume, fructe de mare si/sau carne, in functie de preferinte.

 

Asadar, daca te-ai plictisit de pizza si paste, acum poti incerca si alte mancaruri delicioase, preparate dupa retete internationale.