Șapte obiective esențiale ce pot fi atinse prin intermediul organizațiilor de tip OIREP

Author: Ana Filip
Actualizat: 01 apr 2024, 14:36

Organizațiile de tip OIREP sunt firme specializate în îndeplinirea sarcinilor cu privire la responsabilitatea extinsă a producătorului. Acest principiu este parte a eforturilor de trecere la economia sustenabilă prin implementarea unor acțiuni care să permită gestionarea în mod corespunzător a deșeurilor de ambalaje. Produsele de acest tip ajung în mod tradițional, în cea mai mare parte, la gropile de gunoi sau direct în natură, ceea ce duce la poluare și la irosirea unor resurse prețioase. 

Legislația actuală existentă la nivelul Uniunii Europene precizează ca fiind obligatorie atingerea unor ținte de reciclare cu privire la deșeurile de ambalaje și la raportarea detaliată a datelor în acest sens, activitate ce poate fi ușurată prin colaborarea firmelor care generează astfel de deșeuri cu organizațiile de tip OIREP, cunoscute până de curând ca OTR (forma veche pentru actualele organizații OIREP). O companie care oferă servicii de calitate superioară în această direcție este Eco Synergy, firmă ce poate oferi garanția atingerii țintelor precizate de reciclare și a realizării complete a documentației prevăzute. 

Iată beneficiile ce pot fi obținute prin colaborarea cu o organizație OIREP!

1. Cea mai importantă urmare pozitivă a unei colaborări fructuoase este atingerea țintelor de reciclare/valorificare cu privire la deșeurile din ambalaje. În prezent, aceste ținte sunt situate la un procentaj de douăzeci la sută pentru lemn, patruzeci la sută pentru plastic și aluminiu, șaizeci la sută în cazul PET-urilor, șaizeci și cinci la sută pentru sticlă și metal și șaptezeci la sută pentru hârtie/carton.

2. Specialiștii organizațiilor OIREP au o vastă experiență în realizarea evidențelor cu privire la atingerea țintelor, precum și a raportărilor lunare și anuale în ceea ce privește cantitatea de ambalaje reciclate. În acest mod, se atinge conformitatea legislativă și se dovedește responsabilitatea producătorilor în gestionarea corectă a deșeurilor.

3. Organizațiile OIREP pot realiza diverse tipuri de raportări (trimestriale și anuale) pe care firmele care produc sau importă ambalaje trebuie să le trimită către diversele autorități ale statului român.

4. Prin intermediul unei colaborări fructuoase poate fi realizat un plan eficient în ceea ce privește activitățile operaționale prin crearea unei rețele extinse din care să facă parte toate elementele lanțului (colectori, reciclatori, UAT-uri).

5. În cazul în care o firmă generatoare de deșeuri se află în situația de a trece printr-un audit cu privire la conformitatea documentelor, specialiștii OIREP pot oferi consiliere profesională, care să garanteze corectitudinea demersului.

6. Angajații organizațiilor OIREP au cunoștințe despre cele mai noi principii aplicate în acest domeniu, putând, astfel, optimiza în permanență costurile implicate, ceea ce duce la realizarea de economii semnificative și aplicațiile utilizate pentru raportare pentru atingerea conformității legislative și a generării de informații corecte.

7. În cadrul efortului de diminuare a cantităților de ambalaje care nu sunt reciclate este importantă implicarea populației care trebuie să fie educată, în așa fel încât să realizeze urmările negative, ce pot apărea în caz contrar. Prin intermediul companiilor OIREP, se pot pune la punct campanii de conștientizare a populației, element care contribuie la atingerea țintelor de reciclare.

În concluzie, firmele generatoare de deșeuri din ambalaje pot obține beneficii reale prin încheierea unui parteneriat cu o organizație de tip OIREP, prin intermediul căreia pot fi atinse și chiar depășite țintele de reciclare.

 

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.