Șapte persoane împușcate mortal în Ierusalim! Ucigasul a incercat sa traga si in politie!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 ian 2023, 08:06

Șeful poliției israeliene vorbește despre "unul dintre cele mai grave atacuri din ultimii ani"!

Sursa: Captură YouTube

Șeful poliției israeliene vorbește despre "unul dintre cele mai grave atacuri din ultimii ani"!

Șeful poliției israeliene vorbește despre "unul dintre cele mai grave atacuri din ultimii ani". Șapte israelieni mor când un bărbat înarmat deschide focul asupra lor după ce au vizitat sinagoga. Trei persoane au fost rănite, iar bărbatul înarmat a fost împușcat mortal de poliție.
Crima a avut loc în ziua de Șabat, ziua de odihnă pentru evreii religioși, în Neve Jaakov. Așezarea israeliană se află la periferia Ierusalimului, în partea de est a orașului ocupat și anexat de Israel.

Bărbatul înarmat ar fi tras asupra oamenilor care tocmai ieșeau din sinagogă după rugăciunile de seară. Poliția a declarat că acesta a fost împușcat mortal în timp ce încerca să fugă. Se crede că atacatorul ar fi un membru Hamas din tabăra de refugiați Shuafat, la nord de Ierusalim.
Pe lângă morți, au existat mai mulți răniți grav, a raportat serviciul israelian de ambulanță Magen Adom. Descriind atacul ca fiind "unul dintre cele mai grave din ultimii ani", șeful poliției israeliene, Kobi Shabtai, a declarat la fața locului: "Asasinul a ajuns aici și a început să tragă în oricine îi
stătea în cale. Apoi s-a întors la mașină și a condus încă 300 de metri. La intersecție, a întâlnit o echipă de polițiști. A deschis focul asupra lor, ei au ripostat și l-au neutralizat. După cum am spus, este vorba de un autor singuratic, conform cunoștințelor actuale."
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul securității naționale Itamar Ben Gvir au vizitat, de asemenea, locul faptei. Ei nu au făcut nicio declarație acolo.


Palestinienii sărbătoresc actul ca represalii

În Fâșia Gaza și în orașele palestiniene din Cisiordania, oamenii au ieșit în stradă pentru a sărbători acest act. Un purtător de cuvânt al Hamas a declarat că atacul a fost o acțiune de răzbunare Joi, nouă palestinieni, inclusiv o femeie în vârstă, au fost uciși într-o operațiune militară israeliană la Jenin, în nordul Cisiordaniei.Apoi, în cursul nopții, apărarea aeriană israeliană a interceptat două rachete trase din Fâșia Gaza.

Ca răspuns, aviația israeliană a efectuat atacuri împotriva unor ținte din Fâșia Gaza.
"Uzi Rabi, profesor la Universitatea din Tel Aviv, a declarat pentru Canalul 13 din Israel: "L-aș numi un punct de cotitură, în care conflictul israeliano-palestinian se schimbă de la partea seculară la cea religioasă. Iar atunci când are loc această schimbare, trecem la un alt nivel. În Ierusalimul de Est sunt încă mulți care sunt ca acest asasin.
Aceștia sunt oameni care își iau impulsul de pe internet. Este foarte dificil să le numim. De aceea, întreaga înțelegere a modului de abordare a acestui fenomen trebuie să se schimbe în mod fundamental.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Netanyahu anunță o reacție fermă

Mai târziu în cursul serii, Netanyahu a vorbit din nou A existat o evaluare de securitate și a decis "o acțiune imediată", a declarat el reporterilor la sediul Poliției Naționale. El ar urma să își convoace cabinetul de securitate sâmbătă seara pentru a discuta măsurile ulterioare. El a făcut apel la public să nu ia măsuri de justițiar.
"Ambasadorul german în Israel, Steffen Seibert, a condamnat actul: atacul a fost un "act malefic de terorism împotriva evreilor de Ziua comemorării Holocaustului", a scris el pe Twitter.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a descris atacul ca fiind "absolut îngrozitor". Președintele SUA, Joe Biden, a asigurat Israelul de întregul său sprijin. La începutul săptămânii viitoare, secretarul de stat american Blinken va vizita regiunea pentru discuții cu părțile israeliană și palestiniană. Situația de securitate tensionată este posibil să umbrească această vizită.Secretarul general al ONU, António Guterres, a condamnat ferm actul, potrivit unui purtător de cuvânt. El a declarat că a fost "deosebit de atroce faptul că acest atac a avut loc într-un loc religios și de Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului".

Citește și: Accident mortal în Capitală! Un tânăr de 24 de ani, spulberat de o mașină

Citește și: Cutremur vineri dimineață, în România. Ce magnitudine a înregistrat seismul și unde a fost resimțit

Citește și: Concedieri masive făcute de giganții IT. Google a concediat peste 12.000 de angajați