Sărbătoare 1 noiembrie 2023. Ce mari sfinți sunt celebrați miercuri?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 31 oct 2023, 06:39

Este sărbătoare mare pe data de 1 noiembrie pentru creștinii ortodocși.

Sursa: pixabay.com

Este sărbătoare mare pe data de 1 noiembrie pentru creștinii ortodocși.

Pe data de 1 noiembrie, chiar în prima zi din ultima lună de toamnă, creștinii ortodocși se roagă acestor sfinți pentru a-i tămădui de boli. Sunt cunoscuți ca fiind Sfinții care îi vindecă de boli pe toți cei care le cer ajutorul. Cine sunt aceștia și ce rugăciune este bine să rostești pentru ajutorul grabnic?

Ce sărbătoare este pe data de 1 noiembrie 2023?

Sfinții Cosma și Damian sunt sărbătoriți pe 1 noiembrie. Această zi este consacrată în calendarul bisericesc ca sărbătoarea lor și este o ocazie de rugăciune și recunoștință pentru viața și faptele lor sfinte.

În secolul al IV-lea, în Asia Mică, s-au născut doi sfinți remarcabili, Cosma și Damian, care au devenit cunoscuți sub numele de doctorii fără arginți. Acești sfinți au fost binecunoscuți pentru darul lor de vindecare, dar ceea ce i-a făcut cu adevărat speciali a fost credința lor puternică în Hristos și refuzul lor de a accepta plată pentru serviciile medicale

pe care le ofereau.

Citește și: Calendar Ortodox pentru 30 octombrie 2023: Ce sărbătoare este luni? Este celebrat episcopul Ciliciei

Sfântul Damian și Sfântul Cosma s-au născut dintr-un tată păgân și o mamă creștină, iar educația religioasă primită de la mama lor a fost factorul determinant în alegerea credinței creștine. Au devenit medici extrem de competenți, dar și oameni cu inimile deschise și pline de compasiune.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ceea ce i-a diferențiat de alți medici ai vremii a fost modul lor de a vindeca. Ei au crezut cu tărie că vindecarea venea de la Dumnezeu și că medicamentele erau doar mijloacele prin care această vindecare se realiza.

Prin urmare, nu au acceptat niciodată bani sau recompense materiale pentru tratamentele lor. S-au bazat pe credința în puterea lui Dumnezeu pentru a vindeca oamenii, și nu pe compensații financiare.

Pe lângă darul lor de vindecare, Cosma și Damian au fost cunoscuți pentru călătoria lor misionară, răspândind credința creștină în mijlocul oamenilor. Ei au subliniat importanța credinței în Hristos și au cerut ca aceasta să fie singura plată pe care pacienții lor să o ofere.

Prin acest act de generozitate, ei au ajutat la creșterea numărului de credincioși.

Cu toate acestea, un incident notabil din viața lor a fost legat de o femeie numită Palladia. Aceasta a fost vindecată de boală de către Sfântul Damian, iar ca semn de recunoștință, i-a oferit trei ouă. Acest gest a deranjat Sfântul Damian, deoarece a cerut să nu fie înmormântat alături de fratele său Cosma.

Cu toate acestea, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei doi sfinți au fost înmormântați împreună.

De-a lungul istoriei, alți sfinți au fost cunoscuți și ca doctori, printre aceștia numărându-se Chir și Ioan (31 ianuarie), precum și alți sfinți numiți Cosma și Damian (1 iulie) și Pantelimon (27 iulie). Acești sfinți au devenit exemple de bunătate, compasiune și credință, iar viețile lor rămân o sursă de inspirație pentru cei care caută să împlinească lucrările bune și să ajute pe cei aflați în suferință.

Citește și: Calendar Ortodox pentru 29 octombrie 2023: Românii care poartă acest nume sfânt își sărbătoresc onomastica

Rugăciune către Sfinții Mucenici și Doctori fără de arginți Cosma și Damian

“Slăviților făcători de minuni și Doctori fără de arginți, Cosma și Damian! Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tinerețile voastre, nu numai meșteșugul doctorilor ați învățat, ci mai ales har neîmpuținat al tămăduirii tuturor bolilor ați primit de la Dumnezeu. Pentru aceasta, și pe noi, care cădem înaintea cinstitei icoanei voastre, degrab auziți-ne. Pe copiii care cer ajutorul vostru la învățătură povățuiți-i cu rugăciunile voastre, ca, râvnind viețuirii voastre, să afle nu numai cele pământești, ci mai ales să sporească în cucernicie și în credința cea dreaptă. Celor ce zac de boală și s-au deznădăjduit de ajutorul omenesc, dar aleargă la voi cu credință fierbinte și rugăciune osârdnică, tămăduire dăruiți-le cu cercetarea voastră cea milostivă și de minuni făcătoare; așijderea și pe cei ce din pricina bolilor grele au căzut în trândăvire, în puținătate de suflet și în cârtire, cu harul cel dat vouă de Dumnezeu întăriți-i în răbdare și îndrumați-i ca să priceapă sfânta și desăvârșita voie a lui Dumnezeu în ce ne privește și să se facă părtași ai harului mântuitor al lui Dumnezeu. Pe toți cei ce aleargă la voi cu osârdie ocrotiți-i de bolile cele crunte, și apărați-i de moartea năprasnică, și cu puternica voastră mijlocire înaintea lui Dumnezeu păziți-i neclintiți în dreapta credință și ajutați-i în sporirea duhovnicească, ca împreună cu voi să se învrednicesc.”

Sursă: crestinortodox.ro