Sărbătoare 12 mai 2023: Este cruce neagră în calendarul ortodox!

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 feb 2024, 03:15

Vineri, 12 mai, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sântul Ioan Valahul.

Sursa: pexels.com

Vineri, 12 mai, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sântul Ioan Valahul.

Pe data de 12 mai este sărbătoare cu cruce neagră. În această zi este sărbătorit Sfântul Ioan Valahul.

Pe 12 mai este sărbătorit Sfântul Ioan Valahul

Sfântul Ioan Valahul este cinstit pe data de 12 mai, în calendarul creștin ortodox.

Acesta s-a născut în anul 1644 dintr-o familie de creștini. Din păcate la vârsta de doar 15 ani ajunge rob la turci.

Citește și: Calendar Ortodox 9 mai 2023: Ce sărbătoare este azi? Rugăciunea sfântă care vindecă boli trupești și sufletești

În timp ce mergea spre Constantinopol, a fost văzut și cumpărat de către un păgân, cu gândul de a-l sodomiza. Ajuns pe mâinile acestuia, păgânul i-a zis că: "Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu tine ce vreau!".

Ioan și-a păstrat calmul și i-a răspuns că singurul său stăpân este Hristos, care l-a cumpărat cu sângele său și face cu el ceea ce trebuie. Apărându-și demnitatea și curștia, Ioan îl omoară pe păgân. Agarenii, păzitorii robilor, aflând că Ioan și-a ucis stăpânul, l-au legat în lanțuri și ața l-au dus spre Constantinopol, unde a fost dat pe mâna femeii care l-a ucis. Aceasta a fost fermecată de frumusețea sa și i-a promis că dacă de leapădă de credința sa îl va lua de soț.
După doi ani, în care acesta i-a refuzat avansurile, Ioan a fost dat pe mâna eparhului cetății și aruncat în temniță.  A fost supus la diverse chinuri, iar în cele din urmă a fost spânzurat în data de 12 mai 1662. Viața Sfântului Ioan a fost scrisă de Ioan Cariofil și a fost tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Rugăciune către Sfântul Ioan Valahul

Cei care au probleme pot face următoarea rugăciune către Sfântul Ioan Valahul:

“Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeul nostru, Cel neîntrecut în înțelepciune şi minunat întru lucruri! Căci din iubirea de oameni cea nemăsurată, fiind Dumnezeul a toată mângâierea şi nădejdea, ai binevoit a ridica dintre semințiile pământului fii aleși, care prin credinţă tare şi prin viaţă pilduitoare să mențină trează credința în puterea şi în milostivirea Ta, şi să nu lase neamul omenesc a se prăbuși în întunericul cel fără capăt al neștiinței de cele înalte şi al

păcatului.

Binecuvântat eşti Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, Cel ce primești cu bunătate şi cu îndurare mijlocirile sfinţilor bine-plăcuți Ţie, pentru nevoile de tot chipul, duhovnicești şi trupești, ale nevrednicilor fiilor Tăi, cei ce plutesc pe marea cea sărată şi de atâtea ori înviforată a acestei vieți vremelnice, pline de ispite şi de poveri nenumărate.

Citește și: Zile libere 2024: Lista sărbătorilor legale. Vești bune pentru angajați

Însuți, dar, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu şi cele ale Sfântului Mucenic Ioan Valahul, primește şi acum smeritele noastre cereri, şi ne izbăvește pe noi de toată întâmplarea cea rea, de năpastă, de prigoană, de uneltirile celui viclean, ocrotind viaţa noastră prin milostivirea Ta cea mare, şi nu pentru vrednicia noastră. Căci Tu știi neputința firii omenești şi cunoști pe fiecare, cu casa, cu cererea şi trebuința lui. Primește, dar, Stăpâne, şi rugăciunile noastre, apărându-ne de tot răul şi dăruindu-ne cele spre mântuire. Ca pentru toate cele ce ne-ai dat şi ne dăruiești nouă în toate zilele vieţii noastre binecuvântat şi preaslăvit să fii, Părinte al luminilor şi izvorul bunătăților, dimpreună cu Cel fără de început al Tău Fiu şi cu Preasfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Sursă: crestinortodox.ro