Sărbătoare 14 februarie 2023: Ce sfinți sunt celebrați în calendarul ortodox?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 nov 2023, 03:45

Pe data de 14 februarie majoritatea țărilor îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin, dar care sunt Sfinții sărbătoriți de către creștinii ortodocși în această zi?

Sursa: https://www.pexels.com/

Care sunt Sfinții ortodocși sărbătoriți pe data de 14 februarie 2023?

Pe data de 14 februarie majoritatea țărilor îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin, dar care sunt Sfinții sărbătoriți de către creștinii ortodocși în această zi?

Ce Sfinți sunt sărbătoriți pe data de 14 februarie

Calendar ortodox 14 februarie 2023 – Sfântul părinte Auxențiu, cel din Munte

Sfântul Cuvios Auxentie a fost fiul preotului Addas (Ada persul), un refugiat persan (Siria de astăzi) care a venit la Constantinopol cu familia, să-și salveze viața de prigonitorii creștinilor.

Înzestrat cu virtuți alese, cu inteligență și cu dragoste de cultură, Auxentie a avut o copilărie frumoasă, îmbrățișând apoi cariera militară. A slujit ca ofițer în chiar garda împăratului Teodosie al II-lea și a fost apreciat pentru devotamentul lui.

Citește și: Calendar Ortodox 14 februarie 2023: Ce sărbătoare este marți? Rugăciunea care alină suferința și-i vindecă pe bolnavi

Deși avea o carieră militară strălucită, tânărul ofițer, mânat de căutări lăuntrice a păstrat mereu legătura cu părinții duhovnicești ai acelor timpuri, printre care Cuviosul Marcian, iconomul Bisericii celei Mari, și Ioan monahul.

Așa se face că în anul 446, Sfântul Auxentie a hotărât să renunțe la slujbă și să-și dedice viața lui Dumnezeu prin nevoințe și prin lupte duhovnicești. S-a călugărit și a ales, ca loc de isihie, un ținut muntos din Bitinia, numit Oxia, în apropiere de Constantinopol (cam la 5km).

A întemeiat o comunitate monahală (de călugărițe) la poalele muntelui unde s-a nevoit (Trichinarion), transmițându-le ucenicilor săi evlavia, viața sfântă și dragostea de monahism.

Sfântul a trecut la cele veșnice în ziua de 14 februarie a anului 470 și a fost înmormântat în Mănăstirea Sfântului Hipatie (Rufiananas).

 

Calendar ortodox 14 februarie 2023 – Sfântul Cuvios Maron

Cuviosul s-a dus pe vârful unui munte ce era cinstit în chip deosebit de elinii cei vechi; iar acolo a găsit un templu al demonilor, zidit de către elini, iar în acestă zonă a construit un loc pe care i l-a dedicat lui Dumnezeu, făcându-și un mic cort sub care numai arareori intra.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dumnezeu i-a oferit acestui darul de a-i tămădui pe cei foarte bolnavi. De-a lungul vieții sale a construit mai multe mănăstiri.

Sfântul a murit în anul 423 și de atunci este cinstit în fiecare an pe data de 14 februarie.

Calendar ortodox 14 februarie 2023 – Sfântul Cuvios Avraam

Tot pe data de 14 februarie, în calendarul ortodox, este prăznuit Sfântul Cuvios Avraam.

Acest cuvios a trăit pe vremea lui Teodosie cel Mare şi era din cetatea Cirului.

Aflând că lângă muntele Libanului era un loc plin de idoli, s-a dus acolo şi, luând o casă cu chirie, s-a odihnit mai întâi trei zile, iar în a patra zi a ieșit liniștit. Şi fiind prins de închinătorii la idoli de acolo, a fost îngropat în țarână; apoi i s-a poruncit să fugă departe de acolo. A reușit să scape după ce a ales să le plătească dările locuitorilor către stat. Toți oamenii din acea perioadă s-au minunat de dragostea pe care o avea Sfântul pentru oameni și mulți au decis să se convertească la creștinism.

Citește și: Paștele 2023 pică pe 16 aprilie! Cum se stabilește data când se sărbătorește Învierea Domnului în calendarul ortodox

Împăratul Teodosie l-a rugat să vină la Constantinopol după ce a auzit despre minunile pe care le făcea Sfântul. Sfântul Cuvios Avraam a acceptat, iar la o perioadă scurtă de timp după ce a ajuns în Constantinopol a murit. Moaștele sale au fost mutate în cetatea Careei.

Cei trei Sfinți sunt sărbătoriți cu cruce neagră.

Sursă: doxologia.ro