Sărbătoare 14 septembrie 2023: Tradiții și obiceiuri la Înălțarea Sfintei Cruci. Cine ține post de Ziua Crucii va fi ferit de boli și de necazuri

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 13 sep 2023, 12:47

Tradiții și obiceiuri la Înălțarea Sfintei Cruci

Sursa: ziarullumina.ro

Sărbătoare 14 septembrie 2023. Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii este sărbătorită joi de românii ortodocși.

Sărbătoare cu cruce roșie pe 14 septembrie, atunci când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii crucii. De Înălțarea Sfintei Cruci 2023 se ține post, cu dezlegare la vin și untdelemn, deoarece crucea este simbolul patimilor Mântuitorului.

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci 2023, sărbătoare cu cruce roșie. Ce este bine să dai de pomană de Ziua Crucii?

Sărbătoare 14 septembrie 2023: Înălțarea Sfintei Cruci

Sărbătoare 14 septembrie 2023. Data de 14 septembrie amintește de două evenimente de o importanță istorică și simbolică deosebită din viața Bisericii de după Edictul de toleranță de la Mediolanum. Este vorba despre descoperirea Lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul de către Sfânta Împărăteasă Elena, în anul 326, și aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, la anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim, după ce

patriarhul Zaharia a înălțat-o în văzul credincioșilor, la 14 septembrie 630.   

Sfinţii Părinţi aseamănă Sfânta Cruce cu Pomul Vieţii din paradis pentru că prin ea Hristos a zdrobit moartea şi ne-a dăruit, prin slăvita Sa Înviere, viaţă veşnică. De aceea, când cinstim Sfânta Cruce, Îl cinstim pe Cel ce S-a Răstignit pe ea pentru mântuirea noastră, pe Domnul nostru Iisus Hristos.

Sfânta Cruce este pentru noi stindardul credinţei noastre şi identitatea noastră creştină în lumea în care trăim.

Prin ea mărturisim în societate Jertfa şi Învierea lui Hristos, iar prin însemnarea cu semnul Crucii arătăm credinţa noastră în Preasfânta Treime, adică în Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Crucea este cel mai important semn şi simbol al creştinătăţii şi după cuvântul Sfântului Apostol Pavel: „Cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (1 Corinteni 1, 18).

Tradiții și obiceiuri de Ziua Crucii 2023

Indiferent de ziua săptămânii în care pică, Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post cu dezlegare la vin și untdelemn, deoarece crucea este simbolul patimilor Mântuitorului.

În tradiția populară se spune că toți cei care postesc de Ziua Crucii vor fi feriți de boli grele și de necazuri. De asemenea, pe 14 septembrie credincioșii nu trebuie să se mănânce nici un fel de legume sau fructe care au înfăţişarea sau amintesc de cruce, usturoi, nuci, pepeni sau prune. 

În tradiţia populară, frunzele şi florile unor plante cum ar fi: busuiocul, menta, maghiranul şi cimbrul sunt considerate plante magice.

În ziua praznicului Sfintei Cruci, aceste plante se sfinţesc la biserică şi pe tot parcursul slujbei plantele sunt aşezate în vase de lut în preajma crucii sărbătorite în fiecare biserică.

Florile de busuioc sfinţite în această zi alină durerile, chiar şi migrenele puternice sau durerile de dinţi. În mediul rural, cu crenguţe de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri.

Tradiția spune că monedele sfinţite la Înălțarea Sfintei Cruci, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în munca de fiecare zi a credinciosului care respectă acest obicei. 

În tradiția populară, la data de 14 septembrie, se cinstesc Moșii de Ziua Crucii, iar creștinii țin post și fac pomeni pentru sufletele celor adormiți. De Ziua Crucii se crede că cerurile se deschid și sufletele morților vin acasă pentru a primi ofrande bogate în alimente și băutură. Cele care îndeplinesc ritualul sunt femeile. Acestea, după slujba de la biserică, împart pentru sufletele moșilor ulcele noi, pline cu apă curată sau miere, pe care le împodobesc cu fir roșu și le acoperă cu un colăcel, alături de care dau și o lumânare de ceară. 

Conform tradițiilor populare, în ziua de 14 septembrie nu se lucrează, nu se coase, nu se tricotează și este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria. Se spune că cine încalcă această regulă se va îmbolnăvi.  

 

Taguri: