Sărbătoare 15 iunie 2023: Este cruce neagră în calendarul ortodox! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 12 iun 2023, 11:24

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox

Sursa: freepik.com

Sărbătoare 15 iunie 2023. Sfântul Proroc Amos, unul din cei 12 profeți „mici”, este sărbătorit pe 15 iunie în calendarul creștin.

Sărbătoare 15 iunie 2023. Cruce neagră în calendarul ortodox pe 15 iunie, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Amos, unul din cei 12 profeți „mici”. Sf Amos propovăduia credința în Dumnezeul adevărat și critica fățiș închinarea la idoli. Amos a proorocit 50 de ani, iar numele lui se tâlcuiește: tare credincios, popor aspru, vârtos.

Sărbătoare 15 iunie 2023

Sărbătoare 15 iunie 2023. Biserica Ortodoxă îl cinstește joi pe Sfântul Proroc Amos, unul din cei 12 profeți „mici” care a trăit în secolul al VIII-lea î.Hr. 

Sfântul prooroc Amos era un simplu crescător de boi și cultivator de sicomori din satul Tecoa, situat la câțiva kilometri de Betleem, în regatul lui Iuda.

A trăit în timpul lui Osias (781-740), rege al lui Iuda, și Ieroboam al II-lea (784-744), rege al lui Israel.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Odată, pe când păștea turma sa de boi, Domnul la chemat și l-a trimis să proorocească poporului lui Israel. S-a dus mai întâi în regatul de Nord, care se afla pe atunci la apogeul lui material, dar unde bogații îi exploatau fără rușine pe cei mai săraci, trăiau în desfrânare și au abandonat cultul adevăratului Dumnezeu, închinându-se la vițeii de aur.

De aceea Dumnezeu i-a poruncit să le profețească că pedeapsa lor era iminentă. Amos a proorocit mai întâi ruina națiunilor păgâne venice - Damascul, Filistia, Fenicia, Edom, Ammob și Moab- și apoi a adăugat că mânia Domnului se va abate peste regatul lui Iuda și, înainte de el, peste regatul Samariei care au profanat numele Lui cu un cult idolatru, scrie orthodoxwiki.ro

Citește și: Începe Postul Sf. Petru și Pavel 2023! Tradiții și obiceiuri pentru următoarele săptămâni

Ce nu este bine să faci pe 15 iunie

Joi, 15 iunie este a patra zi din postul Sf Petru și Pavel 2023, cunoscut în limbaj popular și ca Postul Sâmpetrului. Postul Sfinților Petru și Pavel se va încheia anul acesta pe data de 28 iunie. În această perioadă nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea. 

În Postul Sfinților Petru și Pavel, în zilele de luni, miercuri și vineri credincioșii consumă hrană fără ulei, marți și joi este dezlegare la hrana gătită cu untdelemn, iar sâmbăta și duminica se mănâncă pește. Avem dezlegarea la pește și pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, avem dezlegarea la peşte şi luni, marţi, joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare. 

Femeile gravide, lăuzele, copiii şi bolnavii pot fi scutiţi de la postul alimentar, însă trebuie să facă rugăciuni şi fapte bune, potrivit  condoleante.ro. 

În această perioadă, nu trebuie să înjuri, să bârfești sau să rostești vorbe urâte. Se spune că Dumnezeu nu primește postul astfel.

 

Taguri: