Sărbătoare 15 mai 2023: Este cruce neagră în calendarul ortodox!

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 11 feb 2024, 03:35

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox pe data de 15 mai 2023

Sursa: PixaBay

Sărbătoare 15 mai 2023. Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare este prăznuit de Biserica Ortodoxă la data de 15 mai.

Sărbătoare 15 mai 2023. Pe data de 15 mai, dată marcată cu cruce neagră în calendar, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, un mare ascet egiptean și întemeietor al monahismului de obște (cenobitic) în Egipt. Prăznuirea lui în  Biserica Ortodoxă  se face la 15 mai, iar în Biserica Catolică la 9 mai.

Citește și: Pe ce dată începe postul Sf. Petru şi Pavel în 2023?

Sărbătoare 15 mai 2023 

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox pe data de 15 mai 2023, atunci când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, întemeietor al monahismului de obște (cenobitic) în Egipt. 

Sf Pahomie s-a născut în Tebaida de Jos (Esna sau Esneh-Latopolis), din părinți păgâni, și a primit o aleasă educație, fiind instruit în cele ale filosofiei vremii și culturii sale. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Către vârsta de 20 de ani a fost luat cu forța în armata romană. Aflându-se într-o închisoare cu ceilalți recruți în așteptarea înrolării, a cunoscut pentru prima dată creștini, care slujeau acolo pe cei bolnavi și în nevoi.

Impresionat de această dragoste pentru aproapele, a început să se intereseze de creștinism. Ca soldat a luptat în armata împăratului Constantin, în faimoasa bătălie împotriva lui Maxentiu. 

Sărbătoare 15 mai. Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare 

Sfântul Pahomie cel Mare a avut viziune divină, în care un înger a venit la el îmbrăcat cu o "schimă" (gr. σχημα- haină călugărească), și i-a dat regula pentru viața de obște.

Acest moment este considerat în istoria monahismului ca un fel de act de naștere a monahismului de obște (cenobitic), pentru că până în acest moment asceții creștini trăiseră ca pustnici în singurătate, și nu în comunitate. Regula Sfântului Pahomie era o primă formă de viață monastică cenobitică, care dădea loc atât vieții de obște cât și celei de liniștire; monahii trăiau în chilii separate, dar lucrau împreună pentru întreaga comunitate și făceau rugăciuni comune, pe lângă cele de la chilie, scrie orthodoxwiki.ro

Pahomie și-a trăit restul vieții sale având grijă de mănăstirea sa, făcând minuni, luptând cu demonii, și desigur în rugăciune fierbinte. 

În anul 346, Pahomie conducea aproape trei mii de călugări. Acesta a fost și anul în care a fost infectat cu o formă de ciumă. Ucenicul său apropiat, Sfântul Teodor, l-a îngrijit cu o dragoste de fiu. Sfântul Pahomie a murit la Pabau în jurul anului 348 la vârsta de 53 de ani, și a fost îngropat pe un deal din apropierea mănăstirii. 

Rugăciune către Sf Pahomie cel Mare 

„Prefericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: Du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui. Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui.

Cere pentru noi viaţă paşnică, sănătate trupească şi sufletească, roduri îmbelşugate pământului, întru toate belşug şi binefacere, iar noi să-i întoarcem toate bunătăţile cele dăruite nouă, spre mărirea Lui şi binecuvântarea şi ajutorul Lui. Întăreşte-ne, Doamne, pe calea care duce la locaşurile celor Sfinţi, unde este glasul neîncetat al lăudătorilor care văd pururi frumuseţea cea nespusă a feţei Tale, Sfânta Biserica Ta o fereşte de dezbinări, pe credincioşi întăreşte-i, rătăciţii întoarce-i pe calea credinţei, pe toţi ne mântuieşte spre slava lui Dumnezeu după mare mila Ta. Iar noi cu mulţumire ne vom închina Preasfintei Treimi în trei feţe: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!„ 

Sursă: orthodoxwiki.ro; doxologia.ro