Sărbătoare 17 aprilie 2023: În a doua zi de Paște este sărbătoare cu cruce roșie

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 17 ian 2024, 00:55

În Calendarul Creștin Ortodox, luni, 17 aprilie, este sărbătorită a doua zi de Paște, dar și Sfântul Simeon, episcopul Persiei.

Sursa: pixabay.com

Calendar ortodox 17 aprilie 2023. Luni este sărbătoare cu cruce roșie.

În a doua zi de paște este sărbătoare cu cruce roșie. Ce nu ai voie să faci în această zi și ce rugăciune este bine să citești?

Pe 17 aprilie se sărbătorește a doua zi de Paște

În Calendarul Creștin Ortodox, luni, 17 aprilie, este sărbătorită a doua zi de Paște, dar și Sfântul Simeon, episcopul Persiei.

Cine a fost Sfântul Simeon, episcopul Persiei?

Sfântul Simeon, episcopul Persiei, a pătimit pentru Hristos împreună cu peste o mie de creștini în anul 341. Tot atunci au primit moarte mucenicească Sfinții Audel și Anania, precum și Ustazan, eunucul împăratului persecutor.

Sfântul Simeon i-a întărit pe creștinii persecutați, ca nu cumva aceștia de frica morții să se lepede de Hristos. La sfârșit, după ce și-a văzut turma încheindu-și cu cinste viața pe acest pământ, i s-a tăiat și lui capul.

Citește și: Săptămâna Luminată 2023: Tradiții și obiceiuri pentru această perioadă

Ce tradiții se păstrează în a doua zi de Paște?

În Calendarul Creștin Ortodox, luni, 17 aprilie, este sărbătorită a doua zi de Paște, dar și Sfântul Simeon, episcopul Persiei.
[Sursa: pixabay.com]

În această zi se obișnuiește ca finii să se ducă în vizită la nași, cu colaci, pască şi ouă roșii, iar copiii merg la părinți. O altă tradiție presupune stropitul cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leșinat la aflarea veștii învierii lui Iisus.

Conform obiceiului, fetele trebuie udate cu apa de izvor neîncepută că să fie frumoase, să dea naștere la copii sănătoși şi să miroasă tot anul ca florile de primăvară.

Femeile şi fetele îşi așteaptă musafirii cu ouă roșii, pălincă şi prăjituri, pe care le oferă celor care spun poezii. Primii care pornesc la stropit sunt cei mici. Ei primesc zeci de oua, dar şi prăjituri sau bani. Obiceiul udatului, numit în zona „locsolas”, se păstrează şi la oraşe. 

În anumite zone, apa de izvor este înlocuita cu parfumuri sau deodorante mai scumpe sau mai ieftine, în funcție gustul sau buzunarul fiecăruia.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În unele sate din Transilvania, fetele îşi iau revanșa în cea de-a treia zi de Paşti, când e rândul băieților să fie stropiți. Acest obicei îşi are rădăcinile în urmă cu doua mii de ani, când evreii i-au stropit cu apă pe adepții lui Iisus care aduceau vestea Învierii.

În această zi nu se spală și nu se muncește. De asemenea, anumite companii le dau liber angajaților, potrivit legii stabilite de Guvernul României.

Creștin ortodocșii participă la Sfânta Liturghie, în a doua zi de Paște.

Citește și: Calendar Ortodox sâmbătă, 15 aprilie 2023: Sfânta și Marea Sâmbătă. Tradiții și obiceiuri

Ce rugăciune se citește în această zi?

În ziua luminatului praznic al Învierii lui Hristos, în toată Săptămâna Luminată, precum și la Odovania Paștilor (miercuri, înainte de Înălțarea Domnului), rugăciunile dimineții și ale serii sunt înlocuite de rostirea Ceasurilor, după următoarea rânduială:

Pentru rugăciunile sfinţilor părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le. (de trei ori)

Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm Sfântului Domnului Iisus, Unuia Celui fără de păcat. Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim; că Tu eşti Dumnezeul nostru, afară de Tine pe altul nu știm, numele Tău numim.

Veniţi, toţi credincioşii, să ne închinăm Sfintei Învierii lui Hristos, că iată a venit prin Cruce, bucurie la toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul, lăudăm Învierea Lui, că răstignire răbdând pentru noi, cu moartea pe moarte a călcat. (Rugăciunea se citește de trei ori)

Sursă: crestinortodox.ro 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.