Sfântul Serafim de Sarov s-a născut pe 19 iulie 1754 în orașul Kursk din Rusia. El a primit la botez numele de Prohor.
Părinții săi, Isidor și Agatia Mosnin, nu erau săraci, aveau avuție, însă erau, totodată, și milostivi. Ei îi ajutau pe creștini să construiască biserici, dar și case, pentru cei nevoiași.
Sfântul Serafim a rămas orfan de tată de la vârsta de 3 ani.
Prima minune de care a avut parte a avut loc când avea 7 ani și a căzut din clopotnița unei biserici. Nu numai că nu a murit, dar nici rănit nu a fost. Mai târziu s-a îmbolnăvit atât de grav încât nimeni nu credea că se va vindeca.
Ziua imediat următoare Sfântul Serafim de Sarov era vindecat. Vindecarea s-a produs în modul următor: mai mulți monahi care aveau cu ei o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului au fost nevoiți din pricina unei furtuni apărute din senin să se adăpostească în casa lui Prohor. Sfântul Serafim de Sarov s-a închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și s-a vindecat!
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
La 17 ani a plecat de acasă pentru a deveni călugăr!
Atras de viața monahalaă, la vârsta de 17 ani Prohor a părăsit casa părintească pentru a deveni călugăr.
El a primit binecuvântarea mamei sale, care i-a dat și o cruce de care nu s-a despărțit niciodată.La îndemnul părintelui Dositei din pustia Kitaev, a ajuns la Mânăstirea Sarovului. Aici Prohor a îndeplinit fără nicio abatere sarcinile pe care i le-a dat starețul său. Prohor, cu dragoste de oameni și credință, a îndemnat mereu la pace sufletească. "Dobândește pacea și mii de oameni se vor mântui în jurul tău", obișnuia sfântul să spună.
În anul 1780, cuviosul Prohor s-a îmbolnăvit de hidropizie. Boala a dus ca întreg corpul să i se umfle din pricina reținerii apei din corp. Frații din obște s-au speriat din pricina stării lui de sănătate, dar el le-a spus să nu se teamă și le-a cerut să fie împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.
După ce a primit Sfânta Euharistie, Sfânta Fecioară Maria, protectoarea lui, i s-a arătat din nou, alături de Apostolii Petru și Ioan. Tradiția spune că Maica Domnului l-a atins pe Prohor și a zis despre el că "este unul dintre ai noștri". Așa a avut loc a doua minune de care a beneficiat Prohor, el vindecându-se de o boală gravă.După 8 ani de ucenicie Prohor a fost tuns în monahism cu numele de Serafim. Cu binecuvântarea egumenului Isaia, Sfântul Serafim s-a retras în pustie. Un ucenic al său a mărturisit că Sfântul Serafim a privegheat vreme de o mie de zile și o mie de nopți pe o piatră, în rugăciune.
Citeste si: Care este însemnătatea zilei de Sfântul Vasile