Sărbătoare 21 mai 2023: Tradiții și obiceiuri de Sf. Constantin și Elena. Calendar ortodox

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 20 mai 2023, 07:09

Tradiții și obiceiuri în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena

Sursa: doxologia.ro

Sf Constantin și Elena, sărbătoare calendar ortodox 21 mai 2023. Tradiții și obiceiuri în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Sf Constantin și Elena 2023. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox pe data de 21 mai, dată la care creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Sărbătoare 21 mai 2023. Sf Constantin și Elena 

Sărbătoare 21 mai 2023. Sfinții Constantin și Elena considerați "întocmai cu Apostolii" pentru marea lor contribuție la răspândirea și înflorirea creștinismului, sunt sărbătoriți în calendar ortodox mai 2023 pe data de 21, dată marcată cu cruce roșie. 

Sfântul Constantin a fost îndrumat în viaţa sa de evlavia mamei sale, Elena, care, mergând la Ierusalim, a descoperit locul Golgotei, al Sfântului Mormânt şi lemnul Sfintei Cruci. Fragmente din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena se găsesc şi la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. 

Sfântul Constantin a rămas cunoscut până în timpurile noastre mai ales pentru Edictul de la Milano din anul 313, care marchează intrarea în legalitate a religiei creştine pe întreg cuprinsul imperiului, pentru prima oară în istorie, precum şi pentru organizarea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea în anul 325; aceste acţiuni

fiind considerate factori majori ai răspândirii religiei creştine. 

Citește și: Felicitări de Sf. Constantin și Elena: Imagini cu „La mulți ani” pentru Constantin, Costin, Constanța, Elena, Ileana și Lenuța

Tradiții și obiceiuri de Sf Constantin și Elena 2023

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor.

Tradiția populară ne spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Potrivit tradițiilor și obiceiurilor populare, de Sf Constantin și Elena nu se lucrează grădinile și ogoarele, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. 

În unele regiuni ale țării, ziua Sfinților Constantin și Elena este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece se spune că tot ce se seamănă după această zi se va

usca. 

De Sf Constantin și Elena, pentru a alunga duhurile rele și necurate, femeile tămâie casa și stropesc cu aghiasmă. 

Potrivit superstiției, în ziua Sfinților Constantin și Elena este bine să aduci în casă cel puțin trei bujori îmbobociți pentru ca pacea și armonia să domnească în familia ta. Bujorul este simbol al armoniei, respectului și bunăstării. De asemenea, este bine ca pe data de 21 mai să mergem la Biserică cu alți trei bujori îmbobociți. 

Citește și: Ce se mănâncă de Sf. Constantin și Elena: Tradiții românești pentru 21 mai 2023

Ce nu este bine să faci de Sf Constantin și Elena

În ziua praznicului Sf Constantin și Elena nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie. Tradiția spune că, în caz contrar, toată viaţa vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.

Totodată, pe 21 mai, de Sf Constantin și Elena, nu este bine să dai păsărilor cerului pâine, pentru că risipeşti sporul casei, și nu trebuie să strici cuibul păsărilor care au pui, oricât de zgomotoase ar fi ele, deoarece se crede că în familie vor fi necazuri tot anul, scrie gazetabt.ro. 

 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.