Sărbătoare 22 iunie 2023: Este cruce neagră în calendarul ortodox și dezlegare la pește! Ce sfinți sunt prăznuiți?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 mar 2024, 01:55
Ce sfinți sunt prăznuiți?
Sursa: Facebook Biserica Sfântul Grigorie Dascălul

Sărbătoare 22 iunie 2023. Joi, 22 iunie 2023, credincioșii îl sărbătoresc pe Mitropolitul Țării Românești, zi în care este dezlegare la pește.

Sărbătoare 22 iunie 2023. Data de 22 iunie 2023 este o zi în care credincioșii țin post, însă au dezlegare la pește, în calendarul creștin ortodox fiind însemnată cu o cruce neagră.

Citește și: Sf. Ilie 2023: Pe ce dată se sărbătorește?

Este cruce neagră în calendarul ortodox și dezlegare la pește

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul este cunoscut ca fiind Mitropolitul Țării Românești, iar la data de 22 iunie 2023, credincioșii îl sărbătoresc pe acesta, alături de Sfântul Mucenic Eusebie. Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul s-a născut la București, iar după ce a făcut școala, acesta a decis să meargă pe un drum luminat, alegând viața monahală intrând la Mănăstirea Neamț.  

Acesta a ajunsă să fie ucenicul Sfântului Paisie Velicicovsch, cu ajutorul acestuia a ajuns să petreacă câteva luni la Sfântul munte Athos.

După perioada pe care a petrecut-o pe Athos, Sfântul Ierarh Grigorie Dacsălul, se așază la mănăstirea Căldărușani, un lăcuș de cult nou realizat de sfântul Cuvios Gheoghe. Acesta va ajunge să fie mitropolit, iar activitatea sa a fost una admirabilă, construind mai multe școli teologice în Argeș, Râmnic și Buzău.  

În perioada în care acesta a fost mitropolit, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a restaurat catedrala mitropolitană din București și a tradus și tipărit în limba română Viețile sfinților. 

Sfântul Mucenic Eusebie este și el pomenit și celebrat în această zi sfântă, 22 iunie 2023, iar acesta a rămas în inimile credincioșilor pentru protejarea credinței. Acesta a fost episcop în cetatea Samosatelor, cea de sub stăpânirea patriarhiei Antiohiei. A trăit în zilele împăratului Constantie, fiul lui Constantin cel mare, „şi era râvnitor fierbinte al drept-slăvitoarei credinţe, şi avea atâta vitejie a sufletului, şi atâta defăima lucrurile acestea trecătoare, şi se nevoia ca să se sporească dreapta credinţă şi Ortodoxia, măcar că împăratul avea gând împotrivă, fiindcă era arian; pentru aceasta atunci când îl înfricoşa şi îl înspăimânta Constantie că-i va tăia mâna dreaptă, de nu va scoate alegerea cea făcuta de marele Meletie, care era la dânsul, el a întins amândouă mâinile, primind cu bucurie mai degrabă tăierea lor, decât să dea alegerea cea cerută. Pe acest preacuvios părinte al nostru, în urma lui Constantie şi a lui Iulian, căzând Valens în boala relei credinţe ariene, l-a scos din scaunul său şi l-a osândit să fie izgonit la apa Dunării”, spune Sinaxarul, potrivit mariustuca.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Calendar Ortodox 19 iunie 2023: Ce sărbătoare este azi? Rugăciune pentru dezlegare de păcate

Rugăciune pentru Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul și Sfântul Mucenic Eusebie 

„De dulceaţa gurii tale celei sfinţite se îndulceşte Biserica şi de focul râvnei tale se minunează cetele cereşti, că ostenindu-te în tălmăcirea sfintelor învăţături ale părinţilor celor de demult, ai dăruit turmei tale bucuria cunoaşterii lui Dumnezeu, Sfinte Ierarhe Grigorie.

Purtătorului de Dumnezeu Grigorie, ierarhul lui Hristos, prinos de mulţumire îi aducem noi, nevrednicii. Celui ce a fost slujitor al adevărului, dascăl al învăţăturii celei mântuitoare şi tâlcuitor al scrierilor Sfinţilor Părinţi, să-i cântăm cu bucurie din adâncul inimii: Bucură-te, Sfinte Grigorie, Ierarhe preaînţelepte!

Amin.”

Citește și: Calendar Ortodox 18 iunie 2023: Ce sărbătoare este duminică? Rugăciune pentru mare sprijin și ajutor

Surse: secretele.com

 

Taguri: