Sărbătoare 24 februarie 2023: Este cruce neagră în calendarul ortodox! Ce nu ai voie să faci în această zi?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 21 nov 2023, 05:20

Întâia și a doua aflare a capului Sf Proroc Ioan Botezătorul

Sursa: Basilica.ro

Vineri, 24 februrie 2023, este zi de sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. Ce sărbătoresc românii creștini și ce nu ai voie să faci pe 24 februarie?

24 februarie 2023, sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. În afara de sărbătoarea populară de Dragobete, data de 24 februarie are și o semnificație religioasă pentru creștinii ortodocși. Aceștia sărbătoresc Întâia și a doua aflare a capului Sf Proroc Ioan Botezătorul pe 24 februarie 2023, data marcată cu cruce neagră. 

Citește și: Dragobete 2023: Cum se sărbătorește ziua îndrăgostiților la români? Tradiții și obiceiuri

Ce sărbătoare e pe 24 februarie 2023 

24 februarie 2023. Întâia și a doua aflare a capului Sf Proroc Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. Pentru Biserica Ortodoxă, data de 24 februarie are o semnificație religioasă importantă. 

Din Sfânta Evanghelie aflăm că Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naştere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată, scrie  crestinortodox.ro

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat de Irodiada într-un loc ascuns din curtea palatului său.

Nu ştia de aceasta decât Ioana, soţia lui Huza, intendentul (administratorul) lui Irod Antipa, care, după cum arată Sfântul Evanghelist Luca în Evanghelia sa (8, 3), a fost una din femeile mironosiţe. Ioana a luat capul proorocului şi l-a îngropat în Muntele Eleonului. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

După aproape 300 de ani, adică în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), Sfântul Ioan Botezătorul s-a arătat la doi călugări, poruncindu-le să sape locul şi să dezgroape cinstitul său cap, aceasta fiind prima aflare a lui. 

Citește și: Tradiții pentru luna martie 2023: Cele mai importante sărbători în prima lună de primavară  

Sărbătoare 24 februarie 2023. Ce nu ai voie să faci în această zi

Tradiția populară spune că în ziua în care este sărbătorită Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul, credincioșii nu au voie să folosească cuțitul.

Astfel, pâinea se rupe cu mâna astăzi, la fel și orice alt aliment care necesită tăiere.

Potrivit superstițiilor, în ziua de 24 februarie 2023, nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor. 

În ceea ce privește semnificația sărbătorilor cu cruce neagră în calendarul ortodox și obligațiile creștinilor în aceste zile de sărbătoare marcate astfel, arhimandritul Petroniu Marin a oferit o explicație. 

„Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători”,  a explicat acesta pentru doxologia.ro