Moșii de Toamnă 2023 sau Sâmbăta Morților este o zi în care se face pomenirea persoanelor trecute la cele sfinte, astfel urmașii oferă adesea pachete oamenilor mai puțin norocoși pentru liniștirea celor încetați din viață. Iată ce nu trebuie să facă credincioșii de Moșii de Toamnă 2023.
Citește și: Sâmbăta Morților 2023: Tradiții și obiceiuri pentru Moșii de Toamnă
Ce nu este bine să faci de Moșii de Toamnă 2023
Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă este celebrată în prima sâmbătă a lunii noiembrie, iar această sărbătoare are scopul de a comemora persoanele adormite, astfel la biserică se organizează slujbe la biserică, urmașii persoanelor trecute la cele veșnice oferind adesea pachete pentru sufletele oamenilor pierduți.
Cum această sărbătoare este foarte importantă pentru credincioși există și activități pe care aceștia nu trebuie să le practice în această zi, precum activitățile din gospodărie, precum spălatul, măturatul, spălatul sau aruncatul gunoiului.
De Moșii de Toamnă nu se cer bani, dar nici nu se dau bani cu împrumut și nu se fac vizite în casele oamenilor, singurele vizite ce pot fi făcute sunt doar în cazul în care au rolul de a oferi mâncare de pomană pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.
În această zi sfântă nu trebuie să împărțim haine sau obiecte ce au aparținut persoanelor decedate.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De altfel, de Moșii de Toamnă 2023 nu trebuie ca oamenii să treacă pe la o răscruce de drumuri izolată deoarece se crede că atunci trec duhuri rele care pot
purta ghinion. În această zi nu trebuie să se părăsească biserica înainte de a se termina slujba de Sfânta Liturghie.Citește și: Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce neagră și roșie
Rugăciunea pe care trebuie să o rostim de Moșii de Toamnă 2023
Moșii de Toamnă 2023 reprezintă o zi în care se amintesc și se comemorează persoanele trecute la cele sfinte, iar Biserica, alături de credincioși se roagă pentru odihna veșnică a tuturor celor adormiți, astfel se poate
„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai.
Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta.
Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-au văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.”